Kasza jaglana to królowa kasz. Wypróbuj nasz przepis na zapiekaną jaglankę z dodatkami, które wspierają dobry sen. To świetny pomysł na kolację.
Do garnka wlej wodę i mleko, dodaj anyż i cynamon w lasce, doprowadź do wrzenia. Kaszę przesyp na sitko i dokładnie wypłucz w gorącej wodzie, a następnie przesyp do gotującego się płynu. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj na najmniejszej mocy przez 20 minut nie podnosząc pokrywki. Po ugotowaniu pozostaw kaszę do przestygnięcia, nie podnoś w tym czasie pokrywki.
Jabłko obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Banana pokrój w talarki. Do średniej wielkości naczynia żaroodpornego przełóż połowę kaszy. Następnie na wierzch połóż starte jabłko, plasterki banana, posyp cynamonem. Przykryj pozostałą kaszą. Masło pokrój w cienkie plasterki lub wiórki i połóż równomiernie na wierzchu kaszy. Przykryj całość płatkami migdałowymi i przykryj naczynie pokrywką. Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez 40 min. w 180”C z termoobiegiem.
Dorosłym i starszakom danie możesz polać miodem po przestygnięciu.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (1)
Pati
Dodano opinię: 01.02.2025
Wow, wasze najnowsze przepisy to co jeden to lepszy. Ta jaglanka to sztos, pyszna! Z tych proporcji (trochę więcej kaszy) mój 3-latek zjadł pół naczynia żaroodpornego. A muszę dodać, że od jakiegoś czasu ma duże problemy z apetytem 😉