Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

20 lutego 2017

Leczo z mięsem

500 g schabu 2 średnie cukinie (około 500g) 1 duża papryka czerwona 2 cebule 5 dużych pieczarek 4 ogórki kiszone 4 ząbki czosnku 1,5 szklanki bulionu 500 ml przecieru pomidorowego 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego Olej do smażenia Paprykę, cukinię, cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek...

IMG_1571

500 g schabu
2 średnie cukinie (około 500g)
1 duża papryka czerwona
2 cebule
5 dużych pieczarek
4 ogórki kiszone
4 ząbki czosnku
1,5 szklanki bulionu
500 ml przecieru pomidorowego
2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
Olej do smażenia
Paprykę, cukinię, cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Ogórki kiszone pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i pokrôj w kostkę.
Mięso pokrój w kostkę, posyp papryką w proszku i pieprzem. Rozgrzej dużą patelnię, posmaruj olejem i smaż mięso chwilkę z obu stron. Przełóż je do garnka, w którym przygotujesz leczo. Na tej samej patelni (nie myj jej) podsmaż chwilę cukinię i również przełóż ją do garnka, gdzie jest już mięso. Postępuj tak z papryką i cebulą. Na koniec podsmaż oddzielnie pieczarki, ogórka kiszonego, czosnek i przełóż je do miseczki (będą dodawane na końcu). Warzywa i mięso w garnku zalej bulionem/wodą i duś je pod przykryciem około 25 minut. Po tym czasie dodaj warzywa z miseczki, suszone oregano i przecier pomidorowy. Przykryj garnek i duś całość jeszcze około 10 minut.
Jeśli jest sezon na pomidory, możesz użyć świeżych zamiast przecieru. Sparzje wcześniej i obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj wraz z cukinią (około 4-5 sztuk).
IMG_1569IMG_1570IMG_1573IMG_1574

najlepsze-lyzeczki-do-rozszerzania-diety


łyżeczki znajdziesz tutaj

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (30)

Mimalakaj

Dodano opinię: 21.02.2017

naprawdkę pieczarki można podać 9miesięczniakowi?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.02.2017

My podawalyśmy niewielkie ilości w tym wieku. Jesli sie boisz, zrob bez nich. 

Agnieszka

Dodano opinię: 11.09.2017

nie rozumiem tylko po co? skoro grzyby są cieżkostrawne i nie mają żadnych wartości odżywczych? bez sensu już aż tak kombinować 😐

Magda

Dodano opinię: 04.12.2019

Nie powielajmy bzdur – grzyby to skarbnica witamin i minerałów. Oczywiście najzdrowsze to te, które znajdziemy w lesie 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.09.2018

Pieczarki podajemy po 12m, wkradł się błąd w oznaczeniu tagów.

Katarzyna

Dodano opinię: 19.05.2017

Uwielbiam dania z cukinia i papryką! Trochę jest z nim roboty ale warto! Przepyszne!

Natalia

Dodano opinię: 11.08.2017

Właśnie zjedliśmy to leczo i powiem jedno jest ZAJEBISTE! Bardzo polecam zrobiłąm bez pieczarek i jak z synkiem sie bardzo najedliśmy. Jeszcze czekamy aż tata wróci z pracy i zje 🙂

Julia

Dodano opinię: 23.08.2017

Jak taki 9-miesieczniak to zje?… Wydaje mi się, że dla mojego to za małe kawałki do złapania jeszcze a do sztućców to jednak daleko. 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.09.2017

Możesz pokroić warzywa w większe kawałki, np.paski.

Karolina

Dodano opinię: 17.09.2017

W przepisie na samym początku jest napisane, żeby obrać paprykę. Hm.. zastanawiam się jak? Bo chyba musiałabym ją najpierw opiec? Czy jest jakiś inny prostszy sposób?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.09.2017

Obieraczką do warzyw.

Maria

Dodano opinię: 30.11.2017

Wszystkim smakowało, tylko dziecko odmawia :?, ale dziecko ma ponad dwa lata i katar, więc o niczym to nie świadczy ;).

Www

Dodano opinię: 18.01.2018

Czy dziecko 9m to zje? Nawet pokrojony w paski schab,jest raczej twardawy i suchy.warzywa ok

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.01.2018

To zależy od umiejętności indywidualnych dziecka.

Anna

Dodano opinię: 30.03.2018

Tylko się upewnię, czy mięso może być zmielone?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 31.03.2018

Tak

Ania

Dodano opinię: 17.05.2018

Czy danie można zamrozić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.05.2018

Tak

Magdalena

Dodano opinię: 13.06.2018

Super przepis, robię po raz kolejny i zawsze wychodzi pyszne. Co do grzybów to nieprawda że nie mają żadnych wartości odżywczych, nie wiem skąd wziął się ten mit,ale na studiach też próbowali mi to wmówić. Grzyby mają mnóstwo cennych witamin i minerałów a także świetnie przyswajalne białko.

Grzybek

Dodano opinię: 23.07.2018

Jestem ciekawa jakich??

Karolcia

Dodano opinię: 22.02.2019

Tak, to prawda ? Grzyby nie są takie bezwartościowe jak się powszechnie uważa.

Magda

Dodano opinię: 04.12.2019

Witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, potas i fosfor.

Lucy

Dodano opinię: 06.07.2018

A jak zrobic bulion???

Anna

Dodano opinię: 17.07.2019

Można pisać pieczarki dziecku poniżej roku, dokładnie 10 miesięcy?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.07.2019

Paulina

Dodano opinię: 10.01.2021

Czy mozna podac 1,5 rocznemu dziecku ogorki kiszone w zalewie octowej? Czy lepiej tego unikac?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.03.2021

Tak do ręki czy w potrawie? Tu wszystko zależy od ilości, choć na pewno nie jako stała część menu.

malwina

Dodano opinię: 20.01.2022

Jaki kupujecie przecier pomidorowy? Taki w kartoniku?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2022

Łowicz ma tylko pomidory w składzie, ale po prostu sprawdzamy na półce sklepowej.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek