500 g schabu
2 średnie cukinie (około 500g)
1 duża papryka czerwona
2 cebule
5 dużych pieczarek
4 ogórki kiszone
4 ząbki czosnku
1,5 szklanki bulionu
500 ml przecieru pomidorowego
2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
Olej do smażenia
Paprykę, cukinię, cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Ogórki kiszone pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i pokrôj w kostkę.
Mięso pokrój w kostkę, posyp papryką w proszku i pieprzem. Rozgrzej dużą patelnię, posmaruj olejem i smaż mięso chwilkę z obu stron. Przełóż je do garnka, w którym przygotujesz leczo. Na tej samej patelni (nie myj jej) podsmaż chwilę cukinię i również przełóż ją do garnka, gdzie jest już mięso. Postępuj tak z papryką i cebulą. Na koniec podsmaż oddzielnie pieczarki, ogórka kiszonego, czosnek i przełóż je do miseczki (będą dodawane na końcu). Warzywa i mięso w garnku zalej bulionem/wodą i duś je pod przykryciem około 25 minut. Po tym czasie dodaj warzywa z miseczki, suszone oregano i przecier pomidorowy. Przykryj garnek i duś całość jeszcze około 10 minut.
Jeśli jest sezon na pomidory, możesz użyć świeżych zamiast przecieru. Sparzje wcześniej i obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj wraz z cukinią (około 4-5 sztuk).
łyżeczki znajdziesz tutaj
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (30)
Mimalakaj
Dodano opinię: 21.02.2017
naprawdkę pieczarki można podać 9miesięczniakowi?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.02.2017
My podawalyśmy niewielkie ilości w tym wieku. Jesli sie boisz, zrob bez nich.
Agnieszka
Dodano opinię: 11.09.2017
nie rozumiem tylko po co? skoro grzyby są cieżkostrawne i nie mają żadnych wartości odżywczych? bez sensu już aż tak kombinować 😐
Magda
Dodano opinię: 04.12.2019
Nie powielajmy bzdur – grzyby to skarbnica witamin i minerałów. Oczywiście najzdrowsze to te, które znajdziemy w lesie 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.09.2018
Pieczarki podajemy po 12m, wkradł się błąd w oznaczeniu tagów.
Katarzyna
Dodano opinię: 19.05.2017
Uwielbiam dania z cukinia i papryką! Trochę jest z nim roboty ale warto! Przepyszne!
Natalia
Dodano opinię: 11.08.2017
Właśnie zjedliśmy to leczo i powiem jedno jest ZAJEBISTE! Bardzo polecam zrobiłąm bez pieczarek i jak z synkiem sie bardzo najedliśmy. Jeszcze czekamy aż tata wróci z pracy i zje 🙂
Julia
Dodano opinię: 23.08.2017
Jak taki 9-miesieczniak to zje?… Wydaje mi się, że dla mojego to za małe kawałki do złapania jeszcze a do sztućców to jednak daleko.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.09.2017
Możesz pokroić warzywa w większe kawałki, np.paski.
Karolina
Dodano opinię: 17.09.2017
W przepisie na samym początku jest napisane, żeby obrać paprykę. Hm.. zastanawiam się jak? Bo chyba musiałabym ją najpierw opiec? Czy jest jakiś inny prostszy sposób?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.09.2017
Obieraczką do warzyw.
Maria
Dodano opinię: 30.11.2017
Wszystkim smakowało, tylko dziecko odmawia :?, ale dziecko ma ponad dwa lata i katar, więc o niczym to nie świadczy ;).
Www
Dodano opinię: 18.01.2018
Czy dziecko 9m to zje? Nawet pokrojony w paski schab,jest raczej twardawy i suchy.warzywa ok
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.01.2018
To zależy od umiejętności indywidualnych dziecka.
Anna
Dodano opinię: 30.03.2018
Tylko się upewnię, czy mięso może być zmielone?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 31.03.2018
Tak
Ania
Dodano opinię: 17.05.2018
Czy danie można zamrozić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.05.2018
Tak
Magdalena
Dodano opinię: 13.06.2018
Super przepis, robię po raz kolejny i zawsze wychodzi pyszne. Co do grzybów to nieprawda że nie mają żadnych wartości odżywczych, nie wiem skąd wziął się ten mit,ale na studiach też próbowali mi to wmówić. Grzyby mają mnóstwo cennych witamin i minerałów a także świetnie przyswajalne białko.
Grzybek
Dodano opinię: 23.07.2018
Jestem ciekawa jakich??
Karolcia
Dodano opinię: 22.02.2019
Tak, to prawda ? Grzyby nie są takie bezwartościowe jak się powszechnie uważa.
Magda
Dodano opinię: 04.12.2019
Witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, potas i fosfor.
Lucy
Dodano opinię: 06.07.2018
A jak zrobic bulion???
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.07.2018
https://alaantkoweblw.pl/bulion-warzywny-i-sposob-na-przechowywanie-go/
Anna
Dodano opinię: 17.07.2019
Można pisać pieczarki dziecku poniżej roku, dokładnie 10 miesięcy?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.07.2019
tak
https://alaantkoweblw.pl/grzyby-w-diecie-dziecka-fakty-i-mity/
Paulina
Dodano opinię: 10.01.2021
Czy mozna podac 1,5 rocznemu dziecku ogorki kiszone w zalewie octowej? Czy lepiej tego unikac?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
Tak do ręki czy w potrawie? Tu wszystko zależy od ilości, choć na pewno nie jako stała część menu.
malwina
Dodano opinię: 20.01.2022
Jaki kupujecie przecier pomidorowy? Taki w kartoniku?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2022
Łowicz ma tylko pomidory w składzie, ale po prostu sprawdzamy na półce sklepowej.