Jeśli twoje dziecko uwielbia monte, a Ty chciałabyś dać mu domową wersję ze sprawdzonym składem, to ten przepis jest dla Was. Oszalejecie. Domowe monte jest jedwabiste, kremowo-gęste i przepyszne.
Ugotuj budyń na mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu możesz dodać cukier. Podziel na dwie równe części. Czekoladę posiekaj i dodaj do jednej z części jeszcze ciepłego budyniu. Wymieszaj do rozpuszczenia czekolady. Dodaj masło orzechowe i ponownie zamieszaj. Odstaw obie części do wystudzenia. Przykryj je folią aluminiową, by nie zrobił się kożuch. Ubij kremówkę na bitą śmietanę i dodaj po połowie do obu części masy budyniowej. Zamieszaj do powstania kremowej masy. Do szklanych, najlepiej przezroczystych pucharków, przełóż do połowy jasną masę i przykryj czekoladową. Posyp czekoladą i orzeszkami. Jeśli chcesz, by deser był słodki, użyj cukru.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (4)
Sylwia
Dodano opinię: 01.02.2025
Jak zmodyfikować żeby podać roczniakowi?
zamowieniaalaantkoweblw
Dodano opinię: 03.02.2025
jak zrobisz bez cukru, to będzie dobrze
MAGDALENA
Dodano opinię: 01.02.2025
To jest genialne! Nawet mąż, fan sklepowego Monte, się zachwycił ❤️
Pati
Dodano opinię: 01.02.2025
Kolejny wypróbowany przepis, wyszły mi 4 pokaźne pucharki. Pyszne, smak zbliżony do Monte, użyłam pasty z orzechów laskowych, a najlepsze, że wiem co jest w środku 🙂