Gulasz zapiekany to danie idealne dla niemowlaka. Wystarczy, że odpowiednio pokroisz warzywa. Mięso jest mięciutkie, rozpływa się w ustach, a warzywa pokrojone w słupki łatwo chwycić w rączkę.
Marchew, ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę (dla niemowlaka w słupki), cukinię pokrój na talarki, nie musisz jej obierać. Paprykę pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w grube paski. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Przełóż warzywa do dużego naczynia żaroodpornego, posyp ziołami (po ½ łyżeczki oregano, bazylii, majeranku), polej oliwą i wymieszaj.
Mięso pokrój w dużą kostkę, (odetnij nadmiar tłuszczu od mięsa), w wersji dla dorosłych i starszaków wymieszaj z musztardą, dopraw solą i pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego i wymieszaj dokładnie z warzywami. Zalej całość passatą pomidorową, wymieszaj i przykryj (jeśli Twoje naczynie nie ma pokrywki, użyj papieru do pieczenia lub folii aluminiowej), naczynie powinno być szczelnie przykryte.
Wstaw do nagrzanego na 2000C z termoobiegiem piekarnika na sam dół. Piecz gulasz w 2000C przez 30 min, a następnie zmniejsz temperaturę i piecz w 1800C kolejne 2-2,5h. Dzięki długiemu pieczeniu mięso będzie rozpływać się w ustach.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (2)
Natka
Dodano opinię: 21.01.2025
PYCHA!
Dziękuję, poruszy raz upiekłam mięso naprawdę na miękko ♥️
Pati
Dodano opinię: 31.01.2025
Zrobiłam ostatnio ten gulasz na obiad, z takiej ilości składników, że od razu w dwóch naczyniach żaroodpornych 😀 Bardzo smaczny 🙂