Gulasz zapiekany to danie idealne dla niemowlaka. Wystarczy, że odpowiednio pokroisz warzywa. Mięso jest mięciutkie, rozpływa się w ustach, a warzywa pokrojone w słupki łatwo chwycić w rączkę.
Marchew, ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę (dla niemowlaka w słupki), cukinię pokrój na talarki, nie musisz jej obierać. Paprykę pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w grube paski. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Przełóż warzywa do dużego naczynia żaroodpornego, posyp ziołami (po ½ łyżeczki oregano, bazylii, majeranku), polej oliwą i wymieszaj.
Mięso pokrój w dużą kostkę, (odetnij nadmiar tłuszczu od mięsa), w wersji dla dorosłych i starszaków wymieszaj z musztardą, dopraw solą i pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego i wymieszaj dokładnie z warzywami. Zalej całość passatą pomidorową, wymieszaj i przykryj (jeśli Twoje naczynie nie ma pokrywki, użyj papieru do pieczenia lub folii aluminiowej), naczynie powinno być szczelnie przykryte.
Wstaw do nagrzanego na 2000C z termoobiegiem piekarnika na sam dół. Piecz gulasz w 2000C przez 30 min, a następnie zmniejsz temperaturę i piecz w 1800C kolejne 2-2,5h. Dzięki długiemu pieczeniu mięso będzie rozpływać się w ustach.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (6)
Natka
Dodano opinię: 21.01.2025
PYCHA!
Dziękuję, poruszy raz upiekłam mięso naprawdę na miękko ♥️
Pati
Dodano opinię: 31.01.2025
Zrobiłam ostatnio ten gulasz na obiad, z takiej ilości składników, że od razu w dwóch naczyniach żaroodpornych 😀 Bardzo smaczny 🙂
Kinga
Dodano opinię: 07.04.2025
Od kiedy można doprawiać jak dla starszaków?
Zaraz będziemy testować kolejny przepis ❤️
zamowieniaalaantkoweblw
Dodano opinię: 19.05.2025
Bez soli możesz doprawiac od początku RD
Agata
Dodano opinię: 30.04.2025
Gotuję z przepisów z internetu prawie codziennie od dobrych 10 lat, ale to jest pierwszy komentarz, jaki piszę na kulinarnym blogu. Ten gulasz jest genialny, dziękuję za ten przepis! Polecam dla niemowlaka zrobić małą porcję w osobnym naczyniu, a dla dorosłych doprawić jak należy. I polecam też jakąś małą część gotowego gulaszu zblendować – powstaje świetna pasta do pieczywa dla maluszka.
zamowieniaalaantkoweblw
Dodano opinię: 19.05.2025
Bardzo nam miło