Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

16 kwietnia 2025

Szybki żurek wielkanocny

Aromatyczny żurek wielkanocny, który zrobisz w kilka chwil.

żurek wielkanocny

Szybki żurek wielkanocny

Klasyczny wielkanocny żurek, który zrobisz w kilka chwil. Pyszny, aromatyczny. Na pewno go pokochacie i będzie gościł na Waszym stole nie tylko od święta.

Składniki:

500 ml zakwasu żytniego na żurek
2 litry bulionu warzywnego*
1 łyżka oliwy
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 mały por
4 ząbki czosnku
4 łyżeczki tartego chrzanu (u mnie z jabłkiem)
3 łyżeczki suszonego majeranku
sól i pieprz do smaku
1 listek laurowy
2 ziarna ziel. ang.
½ szklanki śmietanki 30%
4 kiełbaski białe surowe/parzone
1 długa kiełbasa zwykła/polska, wędzona
kawałek wędzonego boczku (ok. 100g)
5 ziemniaków
5 jajek
3 gałązki natki pietruszki

Wykonanie:

Marchew, pietruszkę obierz i pokrój w małą kostkę. Por drobno poszatkuj. Do szerokiego, dużego garnka wlej 1 łyżkę oliwy, przełóż warzywa i lekko podsmaż. Boczek pokrój na 2-3 mniejsze kawałki, białą kiełbasę ponakłuwaj w kilku miejscach wykałaczką. Przełóż mięso do warzyw. Zalej całość bulionem warzywnym* i gotuj ok. 15 minut. W tym czasie kiełbasę pokrój w talarki lub w kostkę, przełóż na patelnię i podsmaż. Do wciąż gotującej się zupy wciśnij też czosnek, dopraw majerankiem, dodaj chrzan, 1 listek laurowy i 2 ziarna ziela. ang. Gotuj jeszcze przez 10 minut.

 

W tym czasie obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości. Następnie rozgnieć tłuczkiem na puree. Jajka ugotuj na twardo.

Do ugotowanej zupy wlej zakwas (przelej przez drobne sitko) oraz dodaj śmietankę – wcześniej zahartuj ją (nalej niewielką ilość gorącej zupy do miseczki i stopniowo dolewaj śmietankę, mieszając, aż połączy się w jeden płyn, następnie przelej śmietanę do zupy i wymieszaj).

 

Na talerze nakładaj po 2 łyżki puree z ziemniaków i po 1 jajku przekrojonym na pół. Zalej żurkiem i gotowe! Posyp zupę świeżo posiekaną natką pietruszki.

Składniki:

1 pęczek włoszczyzny
1 cebulę
½ pęczka natki pietruszki
2 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna pieprzu
sól
1 listek laurowy

Wykonanie:

Jak zrobić bulion?

Obierz włoszczyznę i cebulę, dodaj 1 łyżeczkę soli, ziele ang, pieprz w kulkach (2 ziarna), listek laurowy), przełóż całość do garnka, zalej 3 litrami wody i gotuj na średnim ogniu pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Warzywa z bulionu możesz wykorzystać do zupy lub zrobić z nich pasztet, czy po prostu zjeść:)

żurek wielkanocny
żurek wielkanocny
żurek wielkanocny
żurek wielkanocny

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek