Marchew, pietruszkę obierz i pokrój w małą kostkę. Por drobno poszatkuj. Do szerokiego, dużego garnka wlej 1 łyżkę oliwy, przełóż warzywa i lekko podsmaż. Boczek pokrój na 2-3 mniejsze kawałki, białą kiełbasę ponakłuwaj w kilku miejscach wykałaczką. Przełóż mięso do warzyw. Zalej całość bulionem warzywnym* i gotuj ok. 15 minut. W tym czasie kiełbasę pokrój w talarki lub w kostkę, przełóż na patelnię i podsmaż. Do wciąż gotującej się zupy wciśnij też czosnek, dopraw majerankiem, dodaj chrzan, 1 listek laurowy i 2 ziarna ziela. ang. Gotuj jeszcze przez 10 minut.
W tym czasie obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości. Następnie rozgnieć tłuczkiem na puree. Jajka ugotuj na twardo.
Do ugotowanej zupy wlej zakwas (przelej przez drobne sitko) oraz dodaj śmietankę – wcześniej zahartuj ją (nalej niewielką ilość gorącej zupy do miseczki i stopniowo dolewaj śmietankę, mieszając, aż połączy się w jeden płyn, następnie przelej śmietanę do zupy i wymieszaj).
Na talerze nakładaj po 2 łyżki puree z ziemniaków i po 1 jajku przekrojonym na pół. Zalej żurkiem i gotowe! Posyp zupę świeżo posiekaną natką pietruszki.
Jak zrobić bulion?
Obierz włoszczyznę i cebulę, dodaj 1 łyżeczkę soli, ziele ang, pieprz w kulkach (2 ziarna), listek laurowy), przełóż całość do garnka, zalej 3 litrami wody i gotuj na średnim ogniu pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Warzywa z bulionu możesz wykorzystać do zupy lub zrobić z nich pasztet, czy po prostu zjeść:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (0)