Niektóre przepisy urzekają nie tylko smakiem, ale i wykonaniem. Dzieciaki na pewno chętniej sięgną po zdrowe słodycze w ciekawym wydaniu, prawda? Akurat te foremki dorwałam przypadkiem w Biedrze, ale w większości sklepów tego typu pewnie znajdziecie nie jedne silikonowe foremki. Oczywiście babeczki wyjdą też w zwykłych silikonowych foremkach na muffinki, bez obaw.
Przepis otagowałam na 12+ bo zawiera miód. Ponadto uważajcie na dodatek orzeszków ziemnych, bo to silny alergen. U nas domowe masło orzechowe znika w tydzień, bo nikt alergii nie ma, ale zawsze warto zrobić małą próbę przed podaniem dziecku większej ilości tego smakołyku.
Można przygotować wersję dla młodszych dzieci np. bez dodatku orzeszków i miodu uzywając tylko np. posiekanych suszonych owoców i/ lub syropu klonowego.
Dość gadania, zabieramy się za babeczki:) Dziś dużo zdjęć, bo wiem, że robienie biszkoptu niektórym sprawia trudności. Przepis jest łatwy, wykonanie też, tylko bez pośpiechu:)
Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej!):
1 szklanka mąki ( u mnie 1/2 orkiszowej, 1/2 pszennej);
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
3 jajka (osobno żółtka i białka + szczypta soli do ubijania białka);
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego; (ok 75 ml);
3 łyżki płynnego miodu (jesli dacie dwie babeczki bądą delikatnie słodkie, jeśli 4 będą bardzo słodkie, więc 3 łyżki to taka umiarkowana słodycz dla dzieci);
2 łyżki zblendowanych orzeszków ziemnych (ja akurat miałam resztkę masła orzechowego, które było suche więc dodałam do masy).
Postępujcie wg zasad:
– wszystkie składniki w temp. pokojowej;
– mikserem mieszajcie tylko w jednym kierunku:) ;
– przygotujcie sobie wszystkie składniki przed rozpoczęciem pracy;
-nastawcie piekarnik na 180'C z termoobiegiem i przygotujcie foremki – lekko natłuśćcie je masłem i posypcie bułką tartą, by po upieczeniu babeczki lekko odchodziły od formy (zdjęcie 1);
-mąki z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito.
1 – przygotuj foremki, nastaw piekarnik
2- przygotuj wszystkie składniki
3- białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera
4 – dodawaj po jednym żółtku i cały czas mieszaj mikserem na największych obrotach
5- powoli wlej również najpierw olej, a potem miód stopionowo po jednej łyżce, miksując dalej na najwyższych obrotach
6- odłóż mikser, nie będzie Ci już potrzebny. Dodawaj stopniowo po jednej łyżce przesianej mąki, mieszając delikatnie jajeczną masę. Głęboko zanużaj (drewnianą lub silikonową) łyżkę w masie tak by ją napowietrzać. czynnośc tę wykonuj powoli, aż Ci się skończy mąka.
7- na koniec wsyp orzeszki i również lekko zamieszaj, przełóż masę do foremek, wyrównaj brzegi i wstaw do piekarnika
8- piecz babeczki ok 25 minut (mniejsze foremki ok 18-20 minut), na srodkowym poziomie piekarnika, a następnie wyjmij formę z piekarnika i poczekaj aż ostygną. Gotowe:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (7)
Paula K
Dodano opinię: 19.11.2016
Piękne są! I wyglądają bardzo mniam!
Ilona
Dodano opinię: 20.11.2016
Byłam przekonana, ze nie wyjdzie, bo straszna klucha zrobiła się z ciasta pod koniec. Ale wyszło! Nawet smaczne, tylko strasznie suche… Ale pijemy wodę i wchodzi. 🙂
Edyta
Dodano opinię: 29.11.2016
Pyszne! Rzeczywiście trochę suche, ale myślę, że można dodać więcej różnych owoców i będą bardziej mokre. Myślę, że zagoszczą na stałe w naszym menu, bo wariacji jest mnóstwo ☺
Edyta
Dodano opinię: 29.11.2016
Pyszne! Rzeczywiście trochę suche, ale myślę, że można dodać więcej różnych owoców i będą bardziej mokre.Na pewno zagoszczą na stałe w naszym menu, bo wariacji jest mnóstwo ☺
Monika
Dodano opinię: 01.12.2016
12+ dla miodu, prawdę mówiąc nie słyszałam, u nas mmiód wchodzi jako słodzik do inki odkąd córa skończyła rok 🙂
Justyna
Dodano opinię: 26.10.2017
czy ciasto nada sie na spód do tortu? szukam zdrowego pomyslu na tort 2-latka 🙂 do tego jakis krem i owoce do dekoracji… 🙂 ???
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 31.10.2017
https://alaantkoweblw.pl/tort-smiatankowo-malinowy/
https://alaantkoweblw.pl/tort-z-truskawkami/