15 porcji 12 miesięcy+

Batoniki pełnoziarniste to pożywna przekąska do śniadaniówki, na wycieczkę, piknik.Smakuje zarówno dużym jak i małym:) Można w nie wkładać dosłownie wszystkie bakalie, które macie pod ręką!

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki sezamu
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki płynnego miodu.

Rodzynki i żurawinę drobno posiekaj. Suche składniki mieszamy w jednej misce. Mokre w drugiej. Łączymy wszystko w jednej misce, mieszamy aż składniki dobrze się pomieszają. Odstawiamy na 10 minut.

W tym czasie piekarnik nastawiamy na 180 ‚c z termoobiegiem. Blachę o wymiarach 24 x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia (dół i boki). Przekładamy masę na blachę, wygładzamy i dociskamy łyżką. Wstawiamy na środkowy poziom piekarnika i pieczemy 20 minut.

Po upieczeniu, oderwij delikatnie papier do ciasta i pozostaw masę do wystygnięcia na kratce. Podziel batoniki pełnoziarniste na małe prostokąty.

Zobacz nasze fartuszki do nauki samodzielnego jedzenia:

KLIK

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep