Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

14 grudnia 2019

Soczysty kurczak pieczony

Soczysty, a nie suchy, taki powinien być kurczak z piekarnika. Jak tego dokonać? To proste, wystarczy trzymać się czasu i podlewać odpowiednio często kuraka:) Kurczak pieczony, to danie proste i smaczne. Smakuje nawet na zimno na drugi dzień. Takie pieczone piersi z kurczaka, czy kawałki mięsa z udek, możesz podać niemowlakowi już w 7-8 tygodniu...

kurczak pieczony

Soczysty, a nie suchy, taki powinien być kurczak z piekarnika. Jak tego dokonać? To proste, wystarczy trzymać się czasu i podlewać odpowiednio często kuraka:) Kurczak pieczony, to danie proste i smaczne. Smakuje nawet na zimno na drugi dzień. Takie pieczone piersi z kurczaka, czy kawałki mięsa z udek, możesz podać niemowlakowi już w 7-8 tygodniu rozszerzania diety.

Składniki:

  • 1 cały kurczak ok. 1750 g (my kupujemy najczęściej kurczaka zagrodowego),
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 szklanka wody

marynata:

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotuj marynatę. Do szklanki wlej olej, sok z cytryny i wszystkie suszone zioła i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
Cebule obierz i pokrój w ćwiartki. Wymieszaj z suszoną natką pietruszki. Nafaszeruj kurczaka cebulą. A wierzch natrzyj dokładnie marynatą. Wcieraj ją w mięso także pod skrzydłami i nogami, tak by zużyć całą marynatę.
Tak przygotowanego kurczaka odstaw na kilka godzin do lodówki w naczyniu żaroodpornym. (Minimum 2 h). Połóż kurczaka piersiami do góry:)

Piekarnik rozgrzej do 220’C z termoobiegiem. Wstaw kurczaka na drugi od dołu poziom i piecz 20 minut bez przykrycia. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180’C i ”podlej” kurczaka 1 szklanką gorącej wody, stopniowo wlewając ją na piersi, nogi, skrzydła.

USTAL CZAS PIECZENIA OD MOMENTU PIERWSZEGO PODLANIA KURCZAKA:

Mój kurczak miał ponad 1,7 kg więc od tego momentu policzyłam, że muszę go piec jeszcze ok 1,5h. Jeśli Twój kurczak jest mniejszy, piecz go krócej. Na każdy kilogram kurczaka, przypada godzina pieczenia od momentu podlania wodą:)

Żeby kurczak miał chrupiącą skórkę (skóry nie dajemy dzieciom, tylko samo mięso) i był soczysty, co 15-20 minut podlewaj go wodą zebraną na dnie naczynia żaroodpornego. Ostrożnie wysuwaj naczynie i łyżką stołową nabieraj wodę. Piecz  cały czas do końca w 180’C bez przykrycia.
Gdy kurczak upiecze się, wyjmij go z piekarnika i daj mu 10 minut odpocząć. Opcjonalnie: posyp posiekaną natka pietruszki.
Maluszkom możesz podać udko czy pierś pokrojoną w kostkę i bez skóry. Smacznego!

„Szukasz pomysłu na prezent dla dziecka? Zobacz naszą ilustrowaną książkę kucharską” (klik)

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (20)

Julita

Dodano opinię: 21.09.2019

Dziewczyny, kolejny rewelacyjny przepis!!! Cała rodzina się zajadała. Trochę zachodu jest z tym podlewaniem co kwadrans, zwłaszcza jak kurczę waży ładne 2,5 kg ;), ale naprawdę warto się pomęczyć. Dziękuję za bombowy pomysł na rodzinny obiad!

Ania

Dodano opinię: 02.10.2019

Super przepis kurczak poprostu przepyszny.Dziekujemy:)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.10.2019

smacznego! ależ apetyczne zdjęcie:)))

Wiola

Dodano opinię: 06.11.2019

A dlaczego skóry nie dajemy dzieciom? Czy chodzi o przyprawy?
Mój pieciolatek uwielbia skórę z ugotowanego kurczaka… czy to źle?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.11.2019

bo to sam tłuszcz..

Ania

Dodano opinię: 14.11.2019

Pieczemy bez przykrycia? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.11.2019

jak w przepisie:)

Dominika

Dodano opinię: 05.01.2020

Bez soli?;)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.01.2020

Jeśli danie podasz niemowlakowi, to tak, powyżej roku możesz dosolić.

Ozdobka

Dodano opinię: 21.01.2020

Idealny!! Robię po raz drugi:-)

Wioletta

Dodano opinię: 15.05.2020

Czym zastąpić sok z cytryny?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 30.05.2020

nie da się 🙂

Alicja

Dodano opinię: 09.08.2020

Wyjątkowe danie. Smakowało całej rodzinie ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.08.2020

To także u nas hit

Marta

Dodano opinię: 17.11.2020

Pyszny, nawet bez soli ? idealne danie dla calej rodziny ?

Anita

Dodano opinię: 30.11.2020

Najlepszy kurczak ever ?. Do tego frytki z warzyw (burak, marchew, ziemniaki) i wszyscy szczęśliwi i najedzeni.

Kasia sztaba

Dodano opinię: 03.12.2020

Wow ? całej rodzinie smakowało, nawet tacie który woli jedzenie z solą ?

Julita

Dodano opinię: 31.01.2021

Cała rodzina zgodnie stwierdziła „brakuje soli”. W smaku przypomina kurczaki z różna sprzedawane w budkach – skórka spieczona że aż w zębach trzeszczy, za to mięso z piersi jałowe. Pozostaniemy przy przepisie z solą i czosnkiem.

Aneta

Dodano opinię: 01.05.2021

Mam tylko minipiekarnik. Jest szansa, że wyjdzie czy jednak szkoda zachodu (mięsa), bo wiadomo, że się spali?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.05.2021

Ciężko nam ocenić.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek