http://alaantkoweblw.blogspot.com/2014/09/barszcz-czerwony.html

Przepis Dziadzia Andrzeja:)

1,5 – 2 litra wody;
4 średnie ziemniaki;
5 buraków;
1 marchewka;
1 pietruszka korzeń;
seler korzeń;
fasolka szparagowa (około szklanki);
por;
2 liście kapusty;
listek laurowy;
4 ząbki czosnku;
ziele angielskie;
2,3 łyżki oliwy;
2 łyżki przecieru pomidorowego/lub jeden pomidor/;
sok z cytryny .

Buraki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w kostkę. Fasolkę na mniejsze kawałki. Por kroimy w plasterki, kapustę szatkujemy. Nastawiamy w większym garnku wodę, dodajemy buraki, marchew, seler, pietruszkę, por, kapustę i przyprawy. Gotujemy około 25 minut. Po tym czasie dodajemy przecier i ziemniaki i gotujemy do chwili aż będą miękkie. Pod koniec gotowania wyciskamy sok z cytryny i dodajemy wyciśnięty czosnek oraz oliwę.
Można podać z jogurtem naturalnym.
Jeśli dziecko nie posługuje się jeszcze sprawnie łyżką, zupę można podać w następujący sposób:   rzadkie w kubeczku, gęste na talerzyk, by mogło jeść rączkami.