Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

24 września 2014

Barszcz czerwony

Przepis Dziadzia Andrzeja:) 1,5 – 2 litra wody;4 średnie ziemniaki;5 buraków;1 marchewka;1 pietruszka korzeń;seler korzeń;fasolka szparagowa (około szklanki);por;2 liście kapusty;listek laurowy;4 ząbki czosnku;ziele angielskie;2,3 łyżki oliwy;2 łyżki przecieru pomidorowego/lub jeden pomidor/;sok z cytryny . Buraki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w kostkę. Fasolkę na mniejsze kawałki. Por...

http://alaantkoweblw.blogspot.com/2014/09/barszcz-czerwony.html

Przepis Dziadzia Andrzeja:)

1,5 – 2 litra wody;
4 średnie ziemniaki;
5 buraków;
1 marchewka;
1 pietruszka korzeń;
seler korzeń;
fasolka szparagowa (około szklanki);
por;
2 liście kapusty;
listek laurowy;
4 ząbki czosnku;
ziele angielskie;
2,3 łyżki oliwy;
2 łyżki przecieru pomidorowego/lub jeden pomidor/;
sok z cytryny .

Buraki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w kostkę. Fasolkę na mniejsze kawałki. Por kroimy w plasterki, kapustę szatkujemy. Nastawiamy w większym garnku wodę, dodajemy buraki, marchew, seler, pietruszkę, por, kapustę i przyprawy. Gotujemy około 25 minut. Po tym czasie dodajemy przecier i ziemniaki i gotujemy do chwili aż będą miękkie. Pod koniec gotowania wyciskamy sok z cytryny i dodajemy wyciśnięty czosnek oraz oliwę.
Można podać z jogurtem naturalnym.
Jeśli dziecko nie posługuje się jeszcze sprawnie łyżką, zupę można podać w następujący sposób:   rzadkie w kubeczku, gęste na talerzyk, by mogło jeść rączkami.


Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (19)

Lena

Dodano opinię: 22.03.2016

Mimo, że bez pora i kapusty, wyszedł przepyszny. Dzięki, szukałam długo fajnego przepisu na zupę z buraczków. Znalazłam 🙂

mama Dawidka

Dodano opinię: 30.06.2016

mam takie pytanko co do wieku w ktorym moge podac barszcz, pod zdjeciami jest 12+ i 8+ i nie mam pewnosci czy moge podac 11-miesieczniakowi?a w ogole to gratuluje swietnego bloga, jestescie SUPER dziewczyny 🙂 dzieki Wam polubilam gotowanie a moj synek smakowanie 😉 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.07.2016

Jasne, że możesz. Wiek zaznaczony pod przepisami to tylko informacja, kiedy my akurat podawałyśmy. Decyzja nalezy zawsze do rodzica. Dziękujemy za miłe slowa:)

Aga

Dodano opinię: 16.12.2016

A czy barszcz na domowym zakwasie dziecku w wieku 8,5 mies. mozna podac? 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.12.2016

Tak

Edyta

Dodano opinię: 01.06.2017

Czy ma ktoś pomysł co dać zamiast ziemniaków. Mój 14 mny synek jest uczulony.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.06.2017

makaron:)

Zakątek Mamuśki

Dodano opinię: 10.08.2017

Rety pychota. Robiłam już dwa razy , Młodej też smakuje 🙂

Timona

Dodano opinię: 05.09.2017

A czy 9 miesiecznemu dziecku nie zaszkodzi czosnek? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.09.2017

Nie:)

Ola

Dodano opinię: 14.03.2018

Witam a czy zamiast fasolki szparagowej można dać biała fasole

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.03.2018

Jasne.

Karolina

Dodano opinię: 30.07.2018

A można 11 miesięcznemu dziecku zabielić śmietana słodka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.08.2018

My czasm zabielamy, ale bardzo sporadycznie

Kaja

Dodano opinię: 04.12.2018

Czy barszcz można zamrozić? ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.12.2018

Lepiej zapasteryzuj

Asia

Dodano opinię: 07.12.2018

Ja zabielam jogurtem naturalnym. Dziecku i tak nie podajemy wrzątku więc się nie zważy 🙂
Polecam też na koniec gotowania dolać sok ze świeżo wyciśniętego buraka- da naturalną słodycz, piękny kolor i dodatkowy buraczany smak 🙂

karola

Dodano opinię: 08.01.2019

A czy jak nie mam pora moge dać lekko nadpalona cebulę ( jak do rosołu)?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.01.2019

Tak

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek