Składniki:
0,5 szklanki mleka roślinnego;
4 łyżki mąki ziemniaczanej;
1 jajko;
5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej ((jak ugotować kaszę?);
łyżeczka karobu;
Nadzienie:
pół awokado;
pół banana;
2 łyżki amarantusa ekspandowanego.
Kaszę jaglaną ugotowałam z dwoma posiekanymi suszonymi morelami, przez co zyskała słodki smak. Zimną kaszę wymieszałam z mąką, karobem i mlekiem, następnie dodałam surowe jajko, wszystko zmiksowałam na gładką masę mikserem. Przed usmażeniem pierwszego naleśnika skropiłam patelnię kroplą oleju rzepakowego, potem smażyłam już na suchej – jeśli patelnię dobrze rozgrzejecie, na pewnie ciasto nie będzie przywierać. Gdyby się rozpadało, można dodać trochę mąki.
Nadzienie:
Owoce rozgniatamy widelcem, mieszamy z amarantusem.Gotowe:)
Naleśniki smarujemy nadzieniem i zawijamy w dowolny sposób.
Lalka – Janusz 🙂 też musi spróbować naleśnika:) |
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (24)
Anonymous
Dodano opinię: 26.03.2015
czym można zastąpić banana? U nas uczulenie na ten owoc 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.03.2015
Obojętnie 🙂 Do awokado pasuje prawie każdy owoc np. gruszka:)
gosia
Dodano opinię: 24.09.2015
czy można zamiast użyć wodę? wystarczy zwykła czy gazowana lepsza?
gosia
Dodano opinię: 24.09.2015
zamiast mleka miało być:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.09.2015
Możesz spróbowac z wodą zwykłą, ale na mleku są smaczniejsze:)
ewelina
Dodano opinię: 14.10.2015
Wyszły mi!!! zrobiłam z wodą, były delikatne i mięciutkie. Moje dziecko 10m i zjadło prawie całego naleśnika 🙂 SO HAPPY! dzięki dziewczyny za to co robicie 🙂
ewelina
Dodano opinię: 14.10.2015
A zamiast karobu dlałam cynamon 🙂
Paula
Dodano opinię: 24.03.2016
a pytanko,na czym smażycie?? świetny przepis,wlasnie biegne do kuchni go wyprobowac
Paula
Dodano opinię: 24.03.2016
a już widzę że na rzepaku:)
Ada
Dodano opinię: 12.07.2016
A ten amarantus to surowy czy ugotowany?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.07.2016
Amarantus ekspandowany surowy.
Agnieszka
Dodano opinię: 18.10.2017
Czy można zastąpić mąkę ziemniaczaną inną mąką?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.10.2017
Tak
Kamila
Dodano opinię: 15.01.2018
Czym zastąpić amarantus?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.01.2018
Innym zbożem ekspandowanym albo pomiń.
Gosia
Dodano opinię: 03.05.2018
Help! Nie wiem, co zrobiłam źle, ale zaraz całe ciasto będę musiała chyba spuścić w klozecie ? Ciągnie się jak guma. Nie wiem czy to zbyt kopiaste łyżki mąki czy to że kasza była gorąca jak wszystko mieszkałam czy że na wodzie tylko, ale raz że mam klajster, dwa że się nadyma przy smażeniu ?♀️ Czy kaszę gotuje się jak do przepisu na kaszę jaglaną: 3 łyżki, szklanka wody, 20 min. gotowania? Da się to uratować?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.05.2018
Zapewne gorąca kasza zawiniła.
Marysia
Dodano opinię: 30.09.2018
Czy może być kakao zamiast karobu?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 30.09.2018
Jasne
Sylwia
Dodano opinię: 17.10.2018
A jakie ma być ciasto? Gęste czy lejące jak woda?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.10.2018
Bardziej gęste
Sylwia
Dodano opinię: 19.02.2019
Czy można zrobić bez jajka?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.02.2019
Sprobuj aquafarby
Aleksandra
Dodano opinię: 22.10.2023
Ale czad, wyszło, pierwszy raz udało mi się nie spalić kaszy jaglanej i naleśniki wyszły sztos 🙂 oczywiście pierwszy nieudany, ale synkowi smakowało 🙂 do banana i awokado dodałam troszkę miodu 🙂