2 porcje

image

Dyskusja nad tym, czy królową kasz jest komosa czy jaglanka trwa:), ale my już nie dyskutujemy, bo lubimy obie. A Wy?

 

1/2 szklanki wody

3/4 szklanki mleka (roślinnego lub krowiego)

1/2 szklanki komosy

1 banan

1 laska wanilii

1 łyżka oleju kokosowego lub masła

szczypta kardamonu

szczypta cynamonu

Wlej do garnka wodę i mleko, zagotuj. Wypłucz w gorącej wodzie kaszę i dodaj do mieszanki wody z mlekiem. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 15 minut. Podnieś pokrywkę i sprawdź konsystencję kaszy.

Rozgnieć banana widelcem. Dodaj go do  kaszy wraz z olejem/masłem, cynamonem, kardamonem i ziarenkami wyjętymi z laski wanilii. Zblenduj wszystko dokładnie na gładki krem budyniowy.

Możesz pominąć banana i osłodzić budyń miodem, gdy ostygnie (po 1 r.ż.)

Maluchom, budyń podaj w Doidy Cup. Jeśli chcesz, by był rzadszy, dodaj wiecej mleka.image

imageimageimage