Tort urodzinowy dla przedszkolaka to dopiero wyzwanie!

12 lipca Alicja skończyła 5 lat. Czas leci zdecydowanie za szybko, wciąż mam wrażenie, że urodziłam ją kilka dni temu:) Z łezką w oku wspominam roczek i pierwszy tort na alaantkowym blogu:) KLIK – tu znajdziecie przepis na tort na roczek 🙂 Dziś Ala sama wybiera sukienki, rajstopki i inne pierdoły, także tort.  „Mamoooo, a zrobimy tort z Elzą na moje urodziny?” No jasne, że zrobimy. Nie jest najpiękniejszy na świecie, ale nasz! Warto gotować, piec z dzieckiem, ucząc go nie tylko smaków, składników, ale i zachęcając jednocześnie do jedzenia pozbawionych białego cukru ”zdrowych wersji słodyczy”.

Taki tort możecie upiec na roczek, dwa latka itd, ale pomysł z opłatkiem sprawdzi się szczególnie dla przedszkolaków, które uwielbiają Psi Patrol, Wampirinie i inne Elzy i Anny, czy StarWarsy. Opłatek na tort kupiłam na allegro za gorsze, podobnie niebieską posypkę, która również  nie ma smaku i zapachu i pochodziła z tej samej aukcji (to też opłatek, tylko pocięty na wiórki). Nie pytajcie o linki do aukcji, bo to było dawno temu, ale na pewno znajdziecie nie jedną ofertę z opłatkami na tort.

 

Zaczynamy:

Tortownica 21 cm wyłożona tylko na spodzie papierem do pieczenia.

biszkopt
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka) Wyjmij jajka z lodówki, na 3 godziny przed przygotowaniem tortu, by miały temperaturę pokojową.
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej;
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego.
krem malinowy
  • 200 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 30% do ubijania;
  • 200 g serka mascarpone;
  • 5 łyżek syropu daktylowego;
  • 350 g malin;
  • 2 łyżeczki żelatyny na 4 łyżki wrzątku.
pozostałe składniki
  • 1/2 szklanki wody z sokiem z 1/2 cytryny;
  • opcjonalnie 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki (ja tym razem nie dawałam, ale można, zawsze to podkreśla smak tortu);
  • opłatek na tort i boki.

 

BISZKOPT

Mąkę i proszek do pieczenia połącz, wymieszaj i przesiej do miseczki. Osobno przesiej również cukier kokosowy i odstaw.

W dużej, szerokiej misce ubij białka na sztywną pianę. Do ubitych białek, dodawaj stopniowo cukier kokosowy, po jednej łyżce, cały czas mieszając mikserem, a następnie po jednym żółtku wciąż mieszając. Ubijaj jeszcze chwilę, tak by masa była puszysta i jednolita. Wyłącz mikser, nie będzie Ci już potrzebny.

o ubitej masy powoli, partiami przesypuj przesianą mąkę, mieszając delikatnie drewnianą lub silikonową łopatką. Zanurzaj łyżkę głęboko i podnoś, dostarczając masie cały czas powietrza. Powoli mieszaj i dodawaj kolejne partie. Nie spiesz się, biszkopt wymaga czasu:)

Nastaw piekarnik na 180 ‚C z grzaniem góra-dół. Przelej delikatnie masę do tortownicy, wyrównaj powierzchnię i piecz na środkowym poziomie piekarnika przez 30 minut, a następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwi i pozOstaw biszkopt na 10 minut.

Wyjmij blachę z piekarnika, delikatnie wyjmij biszkopt (za pomocą noża „wytnij” go z boków blachy)i połóż spodem do góry (najlepiej na papierze do pieczenia, wtedy się nie przyklei) i poczekaj, aż całkiem ostygnie.

Wystudzony biszkopt przekrój na 3 równe blaty.

KREM

Zagotuj wodę w czajniku. Do szklanki wsyp 2 łyżeczkę żelatyny, dodaj 4 łyżki wrzątku, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia (raz na jakiś czas zamieszaj, by nie powstały grudki).

Do szerokiej miski wlej śmietanę. Ubijaj na dużych obrotach na krem. Gdy będzie już sztywna, dodaj mascarpone, syrop daktylowy i mieszaj dalej mikserem. Dodaj 250 g malin i ponownie zmiksuj. Powoli wlewaj ostudzoną (nie zimną) żelatynę, wymieszaj mikserem i wstaw miskę do lodówki.

TORT

Każdy z blatów biszkoptu połóż oddzielnie i obficie skrop wodą z cytryną, by całkowicie były nią nasączone. Wykorzystaj całą porcję wody.
Umieść pierwszy blat biszkoptu np. na talerzu i posmaruj go 2 łyżkami konfitury (możesz, nie musisz, ja pominęłam konfiturę w tym przepisie) oraz pierwszą porcją kremu. Na powierzchni kremu układaj kilka malin, ze 100g które Ci pozostały.  Układaj je bokiem i dociskaj, tak by choć do połowy były zanurzone w kremie. Przykryj drugim blatem i rozprowadź na nim 2 łyżki konfitury, drugą porcję kremu, ponownie nałóż maliny. Przykryj trzecim blatem. Posmaruj go ostatnią porcją kremu i przykryj opłatkiem wg instrukcji na opakowaniu. Boki tortu posmaruj resztkami kremu i posyp kolorowymi wiórkami opłatka lub użyj wiórek kokosowych, płatków migdałowych, sproszkowanych orzechów.
Wstaw tort do lodówki i pozostaw na minimum 4 godziny zanim podasz go gościom.

A tak Alicja wyglądała gdy miała roczek :D:D:D Link do tortu na roczek tutaj.