Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

20 lipca 2018

Bajkowy tort na urodziny (np. dla przedszkolaka)

Bajkowy tort dla przedszkolaka. Wypróbuj- będzie zachwycony.

tort na urodziny dla przedszkolaka

Bajkowy tort na urodziny (np. dla przedszkolaka)

Tort urodzinowy dla przedszkolaka to dopiero wyzwanie!

12 lipca Alicja skończyła 5 lat. Czas leci zdecydowanie za szybko, wciąż mam wrażenie, że urodziłam ją kilka dni temu:) Z łezką w oku wspominam roczek i pierwszy tort na alaantkowym blogu:) KLIK – tu znajdziecie przepis na tort na roczek 🙂 Dziś Ala sama wybiera sukienki, rajstopki i inne pierdoły, także tort.  „Mamoooo, a zrobimy tort z Elzą na moje urodziny?” No jasne, że zrobimy. Nie jest najpiękniejszy na świecie, ale nasz! Warto gotować, piec z dzieckiem, ucząc go nie tylko smaków, składników, ale i zachęcając jednocześnie do jedzenia pozbawionych białego cukru ”zdrowych wersji słodyczy”.

Taki tort możecie upiec na roczek, dwa latka itd, ale pomysł z opłatkiem sprawdzi się szczególnie dla przedszkolaków, które uwielbiają Psi Patrol, Wampirinie i inne Elzy i Anny, czy StarWarsy. Opłatek na tort kupiłam na allegro za gorsze, podobnie niebieską posypkę, która również  nie ma smaku i zapachu i pochodziła z tej samej aukcji (to też opłatek, tylko pocięty na wiórki). Nie pytajcie o linki do aukcji, bo to było dawno temu, ale na pewno znajdziecie nie jedną ofertę z opłatkami na tort.

Zaczynamy:

Składniki:

Na tortownicę o śred. 21cm
4 jajka (osobno białka i żółtka) w temp. pokojowej
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru kokosowego

Wykonanie:

BISZKOPT

Tortownica 21 cm wyłożona tylko na spodzie papierem do pieczenia.

Mąkę i proszek do pieczenia połącz, wymieszaj i przesiej do miseczki. Osobno przesiej również cukier kokosowy i odstaw.

W dużej, szerokiej misce ubij białka na sztywną pianę. Do ubitych białek, dodawaj stopniowo cukier kokosowy, po jednej łyżce, cały czas mieszając mikserem, a następnie po jednym żółtku wciąż mieszając. Ubijaj jeszcze chwilę, tak by masa była puszysta i jednolita. Wyłącz mikser, nie będzie Ci już potrzebny.

o ubitej masy powoli, partiami przesypuj przesianą mąkę, mieszając delikatnie drewnianą lub silikonową łopatką. Zanurzaj łyżkę głęboko i podnoś, dostarczając masie cały czas powietrza. Powoli mieszaj i dodawaj kolejne partie. Nie spiesz się, biszkopt wymaga czasu:)

Nastaw piekarnik na 180 'C z grzaniem góra-dół. Przelej delikatnie masę do tortownicy, wyrównaj powierzchnię i piecz na środkowym poziomie piekarnika przez 30 minut, a następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwi i pozOstaw biszkopt na 10 minut.

Wyjmij blachę z piekarnika, delikatnie wyjmij biszkopt (za pomocą noża „wytnij” go z boków blachy)i połóż spodem do góry (najlepiej na papierze do pieczenia, wtedy się nie przyklei) i poczekaj, aż całkiem ostygnie.

Wystudzony biszkopt przekrój na 3 równe blaty.

Bajkowy tort na urodziny (np. dla przedszkolaka)
Bajkowy tort na urodziny (np. dla przedszkolaka)
Bajkowy tort na urodziny (np. dla przedszkolaka)
Bajkowy tort na urodziny (np. dla przedszkolaka)
Bajkowy tort na urodziny (np. dla przedszkolaka)
Bajkowy tort na urodziny (np. dla przedszkolaka)

Składniki:

200 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 30% do ubijania
200 g serka mascarpone
5 łyżek syropu daktylowego
350 g malin
2 łyżeczki żelatyny na 4 łyżki wrzątku
1/2 szklanki wody z sokiem z 1/2 cytryny
opcjonalnie 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki
opłatek na tort i boki

Wykonanie:

KREM

Zagotuj wodę w czajniku. Do szklanki wsyp 2 łyżeczkę żelatyny, dodaj 4 łyżki wrzątku, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia (raz na jakiś czas zamieszaj, by nie powstały grudki).

Do szerokiej miski wlej śmietanę. Ubijaj na dużych obrotach na krem. Gdy będzie już sztywna, dodaj mascarpone, syrop daktylowy i mieszaj dalej mikserem. Dodaj 250 g malin i ponownie zmiksuj. Powoli wlewaj ostudzoną (nie zimną) żelatynę, wymieszaj mikserem i wstaw miskę do lodówki.

TORT

Każdy z blatów biszkoptu połóż oddzielnie i obficie skrop wodą z cytryną, by całkowicie były nią nasączone. Wykorzystaj całą porcję wody.
Umieść pierwszy blat biszkoptu np. na talerzu i posmaruj go 2 łyżkami konfitury (możesz, nie musisz, ja pominęłam konfiturę w tym przepisie) oraz pierwszą porcją kremu. Na powierzchni kremu układaj kilka malin, ze 100g które Ci pozostały.  Układaj je bokiem i dociskaj, tak by choć do połowy były zanurzone w kremie. Przykryj drugim blatem i rozprowadź na nim 2 łyżki konfitury, drugą porcję kremu, ponownie nałóż maliny. Przykryj trzecim blatem. Posmaruj go ostatnią porcją kremu i przykryj opłatkiem wg instrukcji na opakowaniu. Boki tortu posmaruj resztkami kremu i posyp kolorowymi wiórkami opłatka lub użyj wiórek kokosowych, płatków migdałowych, sproszkowanych orzechów.
Wstaw tort do lodówki i pozostaw na minimum 4 godziny zanim podasz go gościom.

Bajkowy tort na urodziny (np. dla przedszkolaka)
Bajkowy tort na urodziny (np. dla przedszkolaka)
Bajkowy tort na urodziny (np. dla przedszkolaka)
Bajkowy tort na urodziny (np. dla przedszkolaka)

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (26)

Ania

Dodano opinię: 26.07.2018

Wygląda fajnie. A da się gdzieś kupić taki opłatek z naturalnymi barwnikami? Ktoś coś wie?

Asia

Dodano opinię: 01.08.2018

Zrobiłam podobny dla mojego Bobka na roczek! Pierwszy raz w życiu i był naprawde dobry!

Monika

Dodano opinię: 11.08.2018

Wygląda przepysznie :). Moje dziecko niedługo będize miało urodziny – 4 lata.

Magda

Dodano opinię: 23.10.2018

Czy zamiast cukru kokosowego można dodać biały albo brązowy?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.10.2018

tak

Kiarka

Dodano opinię: 08.11.2018

Przepyszny, zrobiłam na roczek synka a wczoraj na urodziny babci męża 🙂 na roczku wszyscy pytali o dokładkę 🙂

Renata

Dodano opinię: 05.12.2018

Czy można pominąć nasączanie biszkoptu wodą z cytryną?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.12.2018

Będzie za suchy. Mozesz herbatą

Ewka

Dodano opinię: 13.01.2019

Dziękuje za inspirację ? Wszystkim smakowało ? Solenizant zadowolony.

Bogusia

Dodano opinię: 20.01.2020

Super przepis…zamierzam niebawem wypróbować. 🙂

A opłatek też będzie z Zygzakiem- mam pytanko z czego są te wiórki do ozdoby? Były gotowe kupione?

Ewka

Dodano opinię: 13.01.2019

Dziękuję za inspirację!
Solenizant był kontent ?

Lilith

Dodano opinię: 10.02.2019

A ja zrobiłam dla mojej kochanej dziesieciolatki?wszystko fajnie wyszło?

Mary

Dodano opinię: 21.02.2019

Czy maliny mogą być mrożone?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.02.2019

Lepiej nie

Beata

Dodano opinię: 22.02.2019

Mrożone maliny będą za mokre?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.02.2019

Mogą być za mokre.

Edyta

Dodano opinię: 24.02.2019

Witam. A co zamiast syropu daktylowego do kremu można użyć?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.02.2019

Inne slodziwe np. Surop klonowy

Mamaalergika

Dodano opinię: 25.07.2019

Czy jajka można czyms zastąpić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.08.2019

w biszkopcie niestety nie:(

Mama Tosi

Dodano opinię: 26.09.2019

Są fajne przepisy na biszkopty bezjajeczne, które się udają ☺

Ewelina

Dodano opinię: 30.11.2020

Jakie inne owoce poza sezonem można wykorzystać żeby zachować konsystencję kremu?

Marzena

Dodano opinię: 08.01.2021

Podbijam pytanie 🙂 syn roczek w lutym i zastanawiam sie jakie owoce zamiast malin mozna wykorzystać

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.03.2021

Borówki można dostać zimą i super się spisują, bo nie puszczają soków

Pabi

Dodano opinię: 09.09.2019

Czy zamiast cukru kokosowego można dąc ksylitol?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.09.2019

po 3 roku życia dziecka tak

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek