4 porcje

image


Sezon na pora wciąż trwa, choć ma się ku końcowi. Dlatego trzeba się pospieszyć i zasmakować tej zupy. A jest co smakować… Oj jest!

1 por (biała część)

3 ziemniaki

2,5 szklanki bulionu

2 gałązki natki pietruszki

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

szczypta pieprzu

1-2 łyżek oleju rzepakowego

grzanki

suszone pomidory do posypania

Posiekaj por i podduś na oleju około 5 minut. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do pora, wraz z gałązkami natki pietruszki i zalej bulionem. Gotuj wszystko pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zblenduj i przypraw pieprzem i gałką. 

Podawaj z grzankami i posypaną drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami. 

Maluszkom zupę podaj w kubku. 

Wersję dla dorosłych można doprawić większą ilością gałki, pieprzu i posolić.

image

Inspiracja- Karol Okrasa i Ewa Wachowicz