Składniki:

  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 szklanka mleka
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 1 łyżka syropu daktylowego/ klonowego/miodu(po 1 rż)
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej/ pszennej.

 

Nasionka zalej mlekiem, wymieszaj i odstaw na noc, by napęczniały. Rano odlej nadmiar mleka używając sitka. Odcedź przynajmnije 1/3 szklanki mleka.

Do namoczonych nasion dodaj rozłbełtane jajko, rozgniecionego na papkę banana, słodziwo i wymieszaj. Na końcu dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Masa powinna być gęsta, trochę lejąca.

Na patelni rozgrzej małą ilość oleju kokosowego i  nakładaj porcję ciasta łyżką stołową. Obsmażaj placuszki z dwóch stron, często przewracając, około 2 minut z każdej strony.

 

Czy możesz podać chia swojemu dziecku?
"Nasiona chia nie ma na liście „zakazanych” dla niemowląt i małych dzieci. Moim zdaniem mogą się pojawiać w diecie małych dzieci (…)Niemowlętom można zaproponować kilka łyżeczek puddingu lub dosypać zmielone nasiona (pół łyżeczki do porcji kaszy czy jogurtu), podobnie jak nasiona lnu, słonecznika czy inne"  źródło i więcej info na ten temat u niezastąpionej Małgosi Jackowskiej  TUTA