15 porcji

image

Zupełnie nie wiem, dlaczego tak późno te placki trafiły do naszego rodzinnego menu. Przecież są takie pyszne! Bardzo Wam je polecam. 

1 mały  kalafior

opcjonalnie 1 ziemniak

1 łyżka posiekanego koperku

mały pęczek szczypiorku

2 ząbki czosnku

1 jajko

1/2 szklanki mąki pszennej

szczypta pieprzu czarnego

olej rzepakowy do smażenia

Kalafior podziel na małe różyczki i, albo posiekaj w minimalakrserze, albo zetrzyj na drobnych oczkach tarki, podobnie postępuj z obranym ziemniakiem. Szczypiorek drobno pokrój, koperek posiekaj. Do startych warzyw dodaj jajko, mąkę, wyciśnięty przez praskę czosnek, szczypiorek, koperek oraz szczyptę pieprzu. Wymieszaj wszystko dokładnie łyżką. Rozgrzej patelnię, posmaruj ją olejem i smaż placki z obu stron do zrumienienia. Podawaj z sosem czosnkowym lub koperkowym. 

Jeśli placki będą rozpadaly się na patelni, dodaj łyżkę mąki. 

Wersję dla dorosłych możesz doprawić odrobiną soli i pieprzem cayenne. 

imageimage