Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

12 grudnia 2014

„Pieczone placki cukiniowo-dyniowe”

Składniki: 1 mała cukinia; mały kawałek dyni (patrz dalej instrukcja) :); 1 mała cebula: 1 ząbek czosnku; 5 cm kawałek imbiru; pieprz; oliwa z oliwek; 1 jajko; 3/4 szklanki mąki (pszennej lub kukurydzianej, ja robiłam na pszennej). Cukinię obierz, zetrzyj na grubych oczkach tarki i odmierz jedną pełną szklankę. Przesyp do miski. Dynię obierz ze...

http://alaantkoweblw.blogspot.com/2014/12/pieczone-placki-cukiniowo-dyniowe.html


Składniki:
1 mała cukinia;
mały kawałek dyni (patrz dalej instrukcja) :);
1 mała cebula:
1 ząbek czosnku;
5 cm kawałek imbiru;
pieprz;
oliwa z oliwek;
1 jajko;
3/4 szklanki mąki (pszennej lub kukurydzianej, ja robiłam na pszennej).

Cukinię obierz, zetrzyj na grubych oczkach tarki i odmierz jedną pełną szklankę. Przesyp do miski.
Dynię obierz ze skóry, wydrąż nasiona i miękki miąższ , twardą część zetrzyj na dużych oczkach taki i również odmierz 1 szklankę. Przesyp do miski z cukinią.
Cebulę obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki, dodaj do warzyw.
Wymieszaj warzywa, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Imbir obierz i zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki, odmierz pół łyżeczki i dodaj do warzyw. Całość wymieszaj. Odczekaj z 5 min, a następnie odciśnij z nadmiaru soku.

Piekarnik rozgrzej do 180'C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i lekko natłuść olejem.

Do miski z warzywami dodaj rozbełtane jajko, szczyptę pieprzu oraz 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wymieszaj, dodaj mąkę, znów wymieszaj.
Łyżką stołową nakładaj porcję ciasta i lekko spłaszczaj, tworząc placek.
Piecz przez 30min. a potem zjedz:)))

Proponuję nałożyć na blachę 3-4 kleksy ciasta dla dziecka, a następnie pozostałą część ciasta doprawić solą i również wyłożyć na blachę (to będzie porcja dla dorosłych).

U nas dziś placki jako dodatek do zupy, a TU przepis na pyszną ciepłą zupę.

Placki możesz też o wiele szybciej usmażyć na patelni:) Ale przy piekarniku nie trzeba stać, obiad sam się robi:)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (39)

Magdalena Kuchaja

Dodano opinię: 12.12.2014

świetne placuszki 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.12.2014

Dziękuję:)

Anonymous

Dodano opinię: 17.01.2015

Właśnie zrobiłam – pycha!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.01.2015

Cieszę się, że smakowały:)

Ania

Dodano opinię: 26.01.2015

Te placki to dla mnie odkrycie roku. Robi się je szybko, są w miarę zdrowe a smak ponadprzeciętny. Imbir w połączeniu z warzywami – coś fantastycznego. Dodałam jeszcze natki pietruszki. Polecam, ale warto robić w większej ilości, bo ta podana nie starcza na 3 osoby (2+1).

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.01.2015

Dziękuję za tak dobrą recenzję:) Pozdrawiam, Asia.

Anonymous

Dodano opinię: 28.01.2015

właśnie je robiłam 🙂 czy one powinny być „rzadkie” w środku?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.01.2015

Rzadkie- nie. Mogą być lekko wilgotne, bo dynia i cukinia dają tą wilgoć, ale nie rzadkie.Może puściły za dużo soku.

Anonymous

Dodano opinię: 02.02.2015

A jeżeli nie mam dyni w stanie surowym to mozna próbować z mrożona? I w jakich ilościach:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.02.2015

Niestety, nie próbowałam z mrożoną, świeża starta na tarce jest twardsza chyba niż taka mrożona- rozmrożona. Hmm, można by spróbować, jednak sama nie wiem w jakich proporcjach by placki wyszły;/

Anonymous

Dodano opinię: 10.02.2015

Ja za pierwszym razem z rozpędu zrobiłam puree z dyni zamiast ją zetrzeć….Że nie było już odwrotu, dodałam do placków to co miałam 🙂 Wyszło chyba lepiej niż z tartą dynią! Puree dodałam w ilości odpowiadającej dyni tartej.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.02.2015

Super, to już mamy odpowiedź na pytanie czy wyjdą:)

Asia

Dodano opinię: 20.07.2015

Pycha! Zreszta mina Antosia to najlepsza opinia:-)  pozdrawiam, Asia

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.07.2015

Pozdrawiamy również serdecznie!:)

Justyna

Dodano opinię: 13.08.2015

Czy w przepisie chodzi o 3/4 szklanki czy o 3-4 szklanki? Dziękuję.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.08.2015

o 3/4 szklanki:)

Kasia

Dodano opinię: 19.10.2016

A ja tak wypije tą mąkę i wsypuje i po dwóch szklankach doszłam do wniosku, że jest coś nie tak. Może warto poprawić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.10.2016

Może za słabo odcisnięta cukinia?

Olga

Dodano opinię: 02.03.2017

Też się zdziwiłam, że aż 3-4 szklanki mąki, więc dałam dużo mniej, ale i tak za dużo. Dopiero potem doczytałam komentarz, że chodzi o 3/4 szklanki. Myślę, że warto to poprawić w przepisie, bo nie każdy czyta komentarze.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.03.2017

Zrobione.

Ania

Dodano opinię: 26.09.2015

Polecam, wszyscy jedliśmy bez soli :-)) smak był!!! Mimo czosnku, starsza córka musiała spróbować placuszków z cukrem. Myśle ze do tego swietnie pasowałby sos czosnkowy …. Trzeba spróbować, sezon na dynie otwarty 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.09.2015

Cieszymy się, że smakowało:)

Ika

Dodano opinię: 17.10.2015

Ciekawe 🙂 A czy inne placki też można tak upiec?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.10.2015

Jasne:)

Wiola

Dodano opinię: 21.01.2016

dziś upieczone i znikają w tempie ekspresowym 🙂 bardzo fajny i smaczny przepis. Dziękujemy

Ola

Dodano opinię: 07.09.2016

Od jakiego wieku dziecko może takie placuszki zjeść? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.09.2016

My dawałyśmy po 9 m.

Jagna

Dodano opinię: 10.09.2016

A imbir może być w proszku?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.09.2016

Tak.

Jola

Dodano opinię: 30.05.2017

oliwa z oliwek? to chyba za wysoka temperatura dla niej? chyba, że rafinowana

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.06.2017

Może być olej rzepakowy do dłuższego smażenia lub pieczenia.

Asia

Dodano opinię: 16.09.2017

a z czym podawać? chciałam skomponowac pełnowartościowy obiad dla mojej 15 miesiecznej Antosi 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.09.2017

Na drugie danie po zupie, albo z jogurtem naturalnym.

Nadzieja

Dodano opinię: 21.03.2018

Może być bez tego imbiru?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.03.2018

Tak

Dorota

Dodano opinię: 14.06.2018

Ja mam pytanie z innej beczki 😉 kiedy zaczęłyście uczyć dzieciaczki korzystania ze sztućców? Tutaj tak superowo trzyma w rąsi zupkę;))

Emilia

Dodano opinię: 07.10.2020

Świetny przepis u mnie trochę zmodyfikowany bo dodałam troszkę koperku i serka wiejskiego oraz smażyłam na patelni…Wyszły cudowne!!!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.10.2020

Brzmi pysznie.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek