Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

10 kwietnia 2017

Makaron zapiekany z brokułami i czarnuszką

Ta zapiekanka makaronowa jest mega prosta i smakuje obłędnie.

Makaron zapiekany z brokułami i czarnuszką

Makaron zapiekany z brokułami i czarnuszką

Czarnuszka- czarne złoto. Wspomaga układ odpornościowy, nie zakwasza organizmu, itd, itp… i ten smak hmmm, po prostu wakacje w Turcji :))) A Wy lubicie czarnuszkę?

Składniki:

2 szklanki makaronu penne
1 duży brokuł/ 1 opakowanie mrożonego- zdecydowanie lepszy o tej porze roku
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej/ kukurydzianej
1 szklanka mleka
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta białego pieprzu
3 łyżki startego żółtego sera np. gouda
2 łyżeczki czarnuszki

Wykonanie:

Makaron i burokuły gotujemy w osobnych garnkach al dente. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (można, nie trzeba, ja to robię bo danie nie przywiera podczas pieczenia do naczynia).

Sos:

W garnuszku rozpuszczamy 1 łyżkę masła, dodajemy 1 łyżkę mąki i energicznie mieszamy. Wlewamy mleko i mieszamy rózgą, tak by nie powstały grudki. Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień, dodajemy gałkę, pieprz i 1 łyżkę żółtego sera. Mieszamy aż ser się rozpuści i gotowe.

Sos mieszamy z ugotowanym makaronem. Przekładamy połowę makaronu na spód naczynia żaroodpornego. Posypujemy 1 łyżeczką czarnuszki. Układamy wszystkie różyczki brokuła na makaronie, a następnie przykrywamy resztą makaronu. Posypujemy 2 łyżkami startego sera i 1 łyżeczką czarnuszki.

Zapiekamy pod przykryciem (np. przykryj folią aluminiową) ok 25 minut z teroobiegiem na środkowym poziomie piekarnika w 200’C.

Podajemy np. z uparowanym łososiem lub piersią z kurczaka.

Makaron zapiekany z brokułami i czarnuszką
Makaron zapiekany z brokułami i czarnuszką

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (23)

Justyna

Dodano opinię: 10.04.2017

Czytałam że gałka muszkatołowa działa jak narkotyk i nie powinno podawać się jej dzieciom. Lubię czarnuszkę. Czy jeśli dam mozarella zamiast żółtego sera to może być dla 10 miesięcznego łobuza?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.04.2017

Tak możesz zamienić sery. GAłka tak ale w naprawdę dużych ilościcha a nie w takiej jak w przepisie:)

Mag

Dodano opinię: 09.05.2017

Czy danie trzeba zapiekać?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.05.2017

Nie ma takiej potrzeby, ale wówczas będzie to makaron z sosem a nie zapiekanka;)

Bożena

Dodano opinię: 17.08.2017

Witam serdecznie 🙂 Baaardzo podoba mi się Wasz blog a propozycje posiłków wyglądają naprawdę smakowicie. Poradźcie prosze jak zachęcić do ich kosztowania moją roczną, "wybredną" córkę. Czasem mam wrażenie, że zwariuję bo im bardziej się staram i robie ciekawsze obiadki, tym mniej ją one interesują :/ Najbardziej "drażni" mnie to, że nawet nie skosztuje…rozumiem, że może nie smakować, ale żeby tak było trzeba skosztować…Nigdy nie zmuszałam jej do jedzenia i nie wciskałąm go na siłę, dlatego tym bardziej nie rozumiem jej zachowania…Z góry dziękuję za wskazówki.

Kasia

Dodano opinię: 25.01.2019

Wyszedł pyszny, tylko trochę suchy.

Klaudia

Dodano opinię: 15.03.2019

Użyłam pieprzu czarnego zamiast białego, czy to coś zmienia?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.03.2019

Nie, będzie lekko ostrzejsze

Ania

Dodano opinię: 31.03.2019

Kochane, proszę o podpowiedź, dlaczego w sosie wyczuwalna jest mąka? Co robię źle? To już nie pierwszy raz, a bardzo chciałabym, żeby wychodził w 100% gładki:( Z góry bardzo dziękuję za wskazówki! Pozdrawiam!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.04.2019

Grzegorz

Dodano opinię: 10.10.2019

Polecam rezygnację z łososia bo jakościowo to taka panga, szczególnie łosoś hodowany w farmach na morzu bałtyckim. Najlepsza rybka z jeziora.

Monika

Dodano opinię: 26.09.2021

Można kupić łososia złowionego w morzu. Trzeba patrzeć na etykietę ,,dziki łosoś złowiony w pacyfiku”. Również z Bałtyka tez można kupić dzikiego łososia. Te norweskie z hodowli omijam szerokim lukiem….

Ewelina

Dodano opinię: 26.03.2020

Czy możn zastąpić mleko napojem roślinnym?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.04.2020

tak

Marta

Dodano opinię: 09.04.2020

Przepyszne! Ja dodałam pierś kurczaka pokrojonego w kostkę lekko przypieczonego na patelni w przyprawach i wyszło niesamowicie! Pierwszy raz jedliśmy coś z czarnuszką i jej smak bardzo nam przypadł do gustu 🙂
Pozdrawiamy i dziekujemy za zawsze przepyszne przepisy!

Anna M.

Dodano opinię: 24.11.2020

Dziękuję bardzo za przepis. Dzieciom smakowało, rodzicom też 🙂

Agnieszka

Dodano opinię: 29.01.2021

Czy można zamiast sosu beszamelowego dodać ten z jajek i śmietanki (z przepisu na zapiekankę ze szpinakiem i ziemniakami)?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Oczywiście.

Asia

Dodano opinię: 17.08.2021

Życie mi ratujecie! Młoda chce już jeść tylko to co ja, jak mamy co innego na talerzu, to jest awantura. Ze mnie kuchara żadna, często jem rzeczy, których raczej roczniakowi bym nie podała, więc dziecku gotowałam osobno. Wasze przepisy sprawiają, że możemy jeść razem i jestem spokojna o jakość przygotowywanych potraw. Wielkie dzięki! A zapiekanka pyszna!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Polecamy się

Dominika

Dodano opinię: 15.09.2021

czy z mięsem z królika można podać ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Tak

Ela

Dodano opinię: 05.01.2022

Czarnuszkę dobrze jest zmielić przed podaniem.pozdrawiam

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek