4 porcje

A gdy jaglanka zostanie Ci ze śniadania, możesz zrobić z niej pyszne drugie śniadanie lub podwieczorek. Uwielbiamy gofry a Wy? 

5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej

5 łyżek mąki orkiszowej/pszennej

1 jajko

1/2 szklanki mleka

1 łyżka oleju kokosowego/rzepakowego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cukru kokosowego

Oddziel białko od żóltka. Do misy minimalaksera wlej mleko, dodaj kaszę, mąkę proszek do pieczenia, cukier, olej i żółtko. Zmiksuj. W odzielnej miseczce ubij na sztywno pianę z białka. Przełóż ją do masy i łyżką delkatnie wymieszaj całość. Na rozgrzaną gofrownicę wyłóż po 2 łyżki masy i piecz gofry do zrumienienia (około 4-5 minut)

Pamiętaj, że gofry będą idealne, gdy gofrownica będzie dobrze rozgrzana, a podczas pieczenia, nie będziesz jej otwierać. 

Zamiast cukru kokosowego możesz użyć syropu daktylowego lub ksylitolu. 

Podawaj np. z ubitym mlekiem kokosowym lub polane miodem.