8-10 porcji 12 miesięcy+

„Kisz” lub tarta, zwał jak zwał, ważne, że robi się szybko i smakuje wspaniale. Polecam raczej dla starszych dzieci, powyżej roku z uwagi na słoną fetę i twardy spód.

Spód:

  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej;
  • 1 jajko;
  • 1/3 kostki masła ( kostki 200g);
  • opcjonalnie szczypta soli himalajskiej.

Farsz:

  • 250g świeżego szpinaku  (liście);
  • 140 g fety (pół kartonika);
  • 1 pomidor;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1/ łyżeczki gałki muszkatołowej;
  • łyżka soku z cytryny;
  • 100 ml śmietanki 30%;
  • 2 jajka.
  • 1 łyżka masła

Wszystkie składniki na spód wsypujemy do miski i zagniatamy. Uformowaną, zwartą, jednolitą kulę układamy na arkuszu papieru do pieczenia, zawijamy je i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Piekarnik nastawiamy na 180’C z termoobiegiem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy, następnie oblepiamy nim całą formę (25cm, ja mam szklaną). Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Na cieście układamy kawałek arkuszu papieru do pieczenia i obciązamy surowym ryżem (pół szklanki) by ciasto podczas pieczenia nie unosiło się. Wkładamy do piekarnika na 15 minut.

Teraz przygotowujemy farsz:

Szpinak myjemy, wrzucamy na patelnię, dodajemy 1 łyżkę masła oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż szpinak zmięknie (zaledwie 2-3 minuty). Wyłączamy gaz, dodajemy gałkę i sok z cytryny.
W szklance mieszamy jajka ze śmietaną.
Pomidora kroimy w cienkie plastry. Fetę drobno kruszymy.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika zdejmujemy ryż i papier. Nakładamy na nie ODSĄCZONY z nadmiaru wody szpinak, pokruszoną fetę, polewamy całość śmietanką rozrobioną z jajkami i kładziemy pomidory. Zapiekamy 30 minut w 180 stopniach+ 5 minut w 200 stopniach, by kisz bardziej się przyrumienił.

Podajemy na ciepło lub na zimno.