Składniki:
ulubione owoce sezonowe, w dzisiejszej zupie u mnie: wiśnie, jagody, maliny, pół jabłka
szklanka wody
dwie łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka mąki ziemniaczanej

Do garnka z wodą wrzucamy garść umytych wiśni ez pestek, garść jagód, pół obranego jabłka bez gniazda nasiennego, maliny. Gotujemy wszystko aż woda zacznie wrzeć i owoce zaczną się rozpadać na drobne (ok. kilka minut). Następnie całość miksujemy blenderem na gładki krem i jeszcze raz wstawiamy na gaz. W szklance rozdrabniamy kartoflankę z odrobią wody i powoli (mieszając krem z owoców) wlewamy płyn do zupy cały czas mieszając. Czekamy aż się zagotuje i wyłączamy. Zupę dosmaczyłam kleksem z jogurtu naturalnego podałam ostudzoną z makaronem (kokardkami).
Dorośli mogą sobie osłodzić zupkę cukrem.