3 porcje 7/8 miesięcy+

Kto tam mówił, że bobu nie lubi, czy tam bób jego:) A może dziecko nie chce, bo kształt ble i żle z oczu patrzy:) To łapcie taką zupkę. Wcale o bobie wspominać nie trzeba. No i... nie obawiajcie się wietrznych nocy... jest luz, hahaha.

składniki:

  • około 1/2 l bulionu/wody
  • 200 g bobu,
  • 1 por (biała część),
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 ziemniaki,
  • 1/2 pęczku koperku,
  • szczypta pieprzu,
  • olej rzepakowy (około 2 łyżek),
  • opcjonalnie parmezan do posypania, 
  • 3 kromki chleba na grzanki+olej+ 2 ząbki czosnku (pokrojone w ćwiartki)

Wypłucz bób i dodaj go do gotującej się wody. Gotuj około 10 minut. Odcedź i odstaw do wystudzenia i obierz ze skórki. Cebulę pokrój w kostkę, por i czosnek w talarki, ziemniaki w kostkę. Koperek posiekaj. W garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę, por i czosnek i zeszklij około 5 minut. Dodaj ziemniaki, podsmażaj jeszcze 5 minut mieszając. Dodaj bób, zalej całość wodą/bulionem. Powinna być około 1/2 cm powyżej warzyw. Gotuj całość do miękkości ziemniaków (około 15 minut). Zblenduj całość, dodaj pieprz i koperek, i zamieszaj. 

Przygotuj grzanki. Pokrój chleb w kostkę, na patelni rozgrzej olej razem z czosnkiem. Dodaj chleb i smaż go mieszając do zrumienienia. Posyp zupę grzankami i parmezanem.

Szukasz pudełek i pojemniczków, w których wygodnie zabierzesz przekąski na długie, letnie spacery i wycieczki z dzieckiem? Zobacz nasze lunchboxy, które podbiły serca naszych czytelników. 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep