Zielone mielone to kolor i smak, który być może zachęci marudy do jedzenia. Do tego warzywa ukryte w kotlecie… I mniam i zdrowo;)

składniki:

  • 400 g mięsa mielonego drobiowego (u mnie z piersi i ud kurczaka),
  • 200 g liści świeżego szpinaku,
  • 1 jajko,
  • 1,5 łyżki kaszy manny,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • 1/2 cebuli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • olej rzepakowy do smażenia

Zblenduj drobno surowy szpinak. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na 1 łyżce oleju. Ostudź.

Do miski przełóż mięso, cebulę, dodaj szpinak, jajko, kaszę, wciśnij czosnek wyciśnięty przez praskę i pieprz. Zamieszaj wszystko dokładnie, najlepiej ręką i odstaw na co najmniej 30 minut do lodówki.

Do głębokiego talerza wsyp bułkę. Formuj w dłoniach kotlety i obtaczaj je w bułce tartej.

Rozgrzej niewielką ilość oleju* na patelni i smaż kotlety z obu stron do zrumienienia na niewielkim ogniu pod przykryciem. Około 10 minut na jedną stronę.

Niemowlakowi możesz kotlety upiec w piekarniku nagrzanym do 180’C z termoobiegiem przez 20 minut. Nie obtaczaj wówczas kotletów w bułce tartej. Uformuj, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrop je olejem. Możesz również udusić je w niewielkiej ilości wody.

Dorosłym i starszakom mięso dopraw odrobiną soli.

* Smażenie kotletów nie musi odbywać się w głębokim tłuszczu. Wystarczy niewielka jego ilość, niewielki gaz i przykrycie.

Nie masz pomysłów na zdrowe i smaczne śniadania? Rano spieszysz się i nie kasz czasu na skomplikowane dania? Mamy dla Ciebie 30 przepisów na każdy dzień miesiąca. Ebook „Śniadanie z głowy” już w sprzedaży! Kliknij TUTAJ!