
5 porcji 12 miesięcy+
Zapiekanka jajeczna to pomysł na szybki obiad z prostych składników. Możesz wykazać się przy niej kreatywnością i dodawać swoje ulubione składniki. My proponujemy wersję podstawową.
Składniki:- 8 większych ziemniaków,
- 100 g szpinaku,
- 7 jajek,
- 100 g tartej mozzarelli + opcjonalnie do posypania,
- 1/2 cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka masła
- Około 5 łyżek oleju rzepakowego.
Jeśli pominiesz mozzarellę (nie będzie wówczas taka ciężka), zapiekankę możesz podać dziecku już po 8,9 miesiącu.
Zapiekanka jajeczna świetnie smakuje z jogurtowym sosem czosnkowym lub koperkowym.
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Przepyszne! Zrobiłam dziś na obiad i dzieciaki (6 lat i 1,5 roku) zajadały się! Do szpinaku dodałam trochę gałki muszkatołowej i czosnek (brakuje w przepisie info kiedy dodać, ale założyłam, że do szpinaku). Ziemniaki trochę posoliłam i posypałam pieprzem, bo to wersja dla całej rodziny. Mąż brał 2 dokładki. Pycha! Dziękuję!
Tak, zagubiła się, ale już dodana. Smacznego:)
Można mrożony szpinak?
Można tylko trzeba rozmrozić i dobrze odcisnąć z wody.
Może być szpinak mrożony?
Tak
A czy ta masa wychodzi przed pieczeniem mega płynna? Mi się ziemniaki trochę podtopiły 🙂
A i nie dodałam gałki muszkatowej bo nie było w przepisie 🙁
Tak, płynna
Nie trzeba podgotować wcześniej ziemniaków?
Nie. Pokroj cienko.
Czym można zamienić szpinak?
Jarmużem albo pomiń
Wyszło super! Tylko nie dałam tyle jajek co w przepisie, tylko 4 sztuki plus małą śmietanę 12% i gałkę muszkatołową i więcej czosnku (którego jestem fanem hehe). Dziecko (13 miesięcy) naprawdę jadło chętnie kęs za kęsem!!! Polecam ten przepis 🙂
Przepis jest od 12mcy dopiero? Mogę podać wcześniej jeśli już wszystkie składniki dziecko próbowało?
rak
Dziewczyny zapiekanka zrobiona. Z 4 jajek bo nie możemy jeszcze za dużo ich jeść, ale z dodatkiem gotowanego indyka i koperku. Mmm pyszności 🙂 dzięki że jesteście 🙂 dopiero zaczynamy blw bo mój książę nie zgodził się na słoiczki. Musi mieć jedzenie w rękach żeby jeść a łyżeczka i papki są beee 😀
Powodzenia!
Zapiekać w przykrytym czy odkrytym naczyniu? Jaka jest różnica? U mnie po 30min masa jajowa nawet nie zaczęła sie ścinać (zapiekałam w przykrytym naczyniu) więc musiałam znacznie wydłużyć czas. Czy to zależy od piekarnika?
zalezy od piekarnika
W styczniu to byl moj pierwszy przepis z jakiego skorzystalam tutaj 🙂 bylam mile zaskoczona i gotuje do dzisiaj z waszych przepisow bo sa genialne 🙂
Mozna piec tą zapiekankę bez termoobiegu ? Bo akurat mi nie działa.
tak
Czy mozna uzyc innego sera niz mozzarella, np. cheddar?
tak
Witam, dziękuję Wam bardzo za przepisy i wiedzę którą się dzielicie! Korzystam z Waszych przepisów i muszę przyznać że cała rodzina je uwielbia 🙂 Ja kocham ich prostotę. Będąc mama nie można sobie pozwolić na to by cały dzień spędzić przy garach 😉
Mam tylko jedno pytanie do Was. Czy jeśli chodzi o sery jest to prawda że podgrzwajac je zmieniają one swoje właściwości? Zdrowe tłuszcze zamieniaja się na zle tłuszcze zwane tłuszczami trans? Jak często myślicie można podawać tego typu potrawy? Jest wiele opinii na ten temat w internecie a Wy jesteście dla mnie sprawdzonym źródłem dlatego liczę się z Waszą opinia.
Pozdrawiam serdecznie
cześć Joasiu:) Dziękujemy za dobre słowa :* To prawda, że każde podgrzewanie do wysokich temperatur powoduje że uwalniane są złe tłuszcze, dlatego nie należy spożywać za często przetworzonych produktów, ale nie dajmy się zwariować, wszystko jest dla ludzi. Jeśli raz w tyg zjecie zapiekankę to nic się nie stanie:)
Dodałyśmy jeszcze suszone pomidory i zapiekanka wyszła przepyszna!
Dzień dobry. Piekarnik Góra – dół + termoobieg 200° czy sam termooobieg 200°??
termoobieg:)
Bez szału.
Ciekawe….robię i zobaczymy. Dałam więcej szpinaku
Zapiekanka szybko i prosto się robi. Niestety nie trafiła w gust mojego dwulatka. Myślę że to kwesia ziemniaków, za którymi nie przepada. Nam z mężem smakowała.
Czy zamiast szpinaku można rukolę?
tak
Czesc.
Twoje przepisy sa super. Pierwsze co robie rano to sprawdzam co moge ugotowac dzisiaj dla mojej Marysi.
Czesto wszyscy sie zajadamy tymi pysznosciami.
Nawet moj starszy rozrabiaka, ktory zupelnie nie toleruje warzyw zajada kalafior przemycony w placuszkach.
Dziekuje.
Ania
Bardzo nam miło.
Piec z przykryciem czy bez?
Bez, chyba że widzisz, że ziemniaki są jeszcze twarde, a góra już się zrumieni- wtedy warto przykryć, żeby się zbytnio nie spiekła.
„Mamo to jest lepsze niż cukierki!” ?
Szanujemy takie wybory.
A ja chciałam zapytać o wiek dziecka? 12mc+, a wcześniej? Nie widzę w przepisie niczego, czego moja 8mc+ by jeszcze nie jadła, poza tym, że jest to zapiekanka. Czy można podać młodszemu bobo?
większą połowę przepisów z 'wszystko o rozszerzaniu diety’ mamy wypróbowane i jak do tej pory świetnie nam idzie, zapiekankę by się zjadło😅
Pozdrawiam ciepło!♥️
Jeśli już wszystko było próbowane, to możesz podać. To zawsze decyzja rodzica.