5 porcji 12 miesięcy+

Zapiekanka jajeczna to pomysł na szybki obiad z prostych składników. Możesz wykazać się przy niej kreatywnością i dodawać swoje ulubione składniki. My proponujemy wersję podstawową. 

Składniki:

  • 8  większych ziemniaków,
  • 100 g szpinaku,
  • 7 jajek,
  • 100 g tartej mozzarelli + opcjonalnie do posypania,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka masła
  • Około 5 łyżek  oleju rzepakowego.

Przygotuj naczynie do zapiekanek i wysmaruj je olejem. Nastaw piekarnik na 200’ C z termoobiegiem. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę.

Obierz ziemniaki i pokrój wzdłuż w cienkie (na 2 mm) plastry. Wyłóż nimi „na zakładkę” naczynie, również boki.

Na dużej patelni rozgrzej masło i wyłóż na nią szpinak. Duś przez chwilkę (2 minuty), mieszając. Szpinak szybko stanie się miękki. Ostudź, a następnie zblenduj. Na tej samej patelni zeszklij cebulę. Wyłóż ją na ziemniaki, a następnie posyp całość mozzarellą.

Do wysokiej miski wbij jajka, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, szpinak i zblenduj całość. Zalej masą ziemniaki, a następnie poukładaj na wierzch pozostałe plastry ziemniaków i skrop je olejem. Wstaw do piekarnika i natychmiast zmniejsz temperaturę do 180’ C. Piecz 30 – 35 minut. Kontroluj stopień zrumienienia. Przed wyjęciem sprawdź miękkość ziemniaków. Czas pieczenia może się wydłużyć, jeśli ziemniaki będą grubiej pokrojone.

5 minut przed wyjęciem zapiekanki możesz ją dodatkowo posypać mozzarellą.

Jeśli pominiesz mozzarellę (nie będzie wówczas taka ciężka), zapiekankę możesz podać dziecku już po 8,9 miesiącu.

Zapiekanka jajeczna świetnie smakuje z jogurtowym sosem czosnkowym lub koperkowym.