12 porcji 8 miesięcy+

No… i nie myślcie, że to ostatni w tym sezonie nasz przepis z dynią w roli głównej;). Cóż… Lubimy dynię. Ten przepis to nie tylko smaczna przekąska, ale i bomba wartości. Czego tam nie ma…

składniki:

  • 1 szklanka pure z dyni,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3 łyżki masła orzechowego,
  • 2  szklanki mąki pszennej/orkiszowej,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku,
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku,
  • 8 suszonych moreli,
  • amarantus ekspandowany do posypania.

fartuszki do blw

Morele posiekaj. Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Przygotuj foremki na mufinki.

Pure z dyni przełóż do miski, dodaj do niego jajko, mleko, olej i masło orzechowe. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, morele i zmiksuj ponownie do połączenia się składników. Nakładaj masę do foremek na mufinki do 3/4 ich wysokości. Posyp amarantusem. Piecz 20 minut, kontrolując stopień zrumienienia.

 

Podstawą wzmacniania odporności jest zdrowa dieta.

Zadbaj o nią, korzystając

z 40 przepisów z naszego bestsellerowego ebooka.

Kliknij TUTAJ, by dowiedzieć się więcej.