9 miesięcy+

Bardzo smaczny deser, w którego przygotowaniu nie ma większej filozofii. Doskonałe ciasto na niedzielne spotkania z rodziną

Spód tarty

150 g zimnego masła

250 g mąki pszennej

1 jajko

 

 Krem tarty

230 ml mleka

3 żółtka

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 laska wanilii

2-3 łyżki syropu daktylowego/ cukru kokosowego

150 g serka maskarpone

Przygotuj ciasto. Na stolnicę przełóż zimne masło, dodaj do niego mąkę i siekaj wszystko nożem, aż powstanie kruszonka. Dodaj jajko i wyrabiaj ciasto aż powstanie zwarta masa. Owiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. 

W tym czasie przygotuj krem. 

W garnku zagotuj mleko wraz z ziarenkami wanilii wyjętymi z laski. Odstaw na bok. 

Syrop i żółtka utrzyj na puszysta masę za pomocą miksera. Dodaj do masy obie mąki i miksuj ponownie, aż masa będzie gładka. Wlej do niej 1/4 szklanki gorącego mleka i zamieszaj, by masa się zahartowała. Przelej ją do garnka z pozostałym mlekiem i zagotuj, mieszają, by masa nie przywierała. Gotuj na małym ogniu minutę, a anastepnie odstaw do ostygnięcia. 

W tym czasie nastaw piekarnik na 190'C z termoobiegiem i wysmaruj blaszkę do tarty masłem. rozwałkuj ciasto na 3 mm,  przełóż je na blaszkę i wylep ją ciastem, również brzegi.  Ponakłuwaj ciasto widelcem i piecz przez 30 minut. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. 

Do ostudzonej masy budyniowej przełóż serek mascarpone i wymieszaj całość mikserem, nie dłużej niż do połączenia składników. Masę wyłóż na kruche ciasto i ozdób ulubionymi owocami sezonowymi. 

Ciasto przechowuj w lodówce. Najlepiej smakuje Schłodzone