9 miesięcy+
Bardzo smaczny deser, w którego przygotowaniu nie ma większej filozofii. Doskonałe ciasto na niedzielne spotkania z rodziną.
Spód tarty
150 g zimnego masła
250 g mąki pszennej
1 jajko
Krem tarty
230 ml mleka
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 laska wanilii
2-3 łyżki syropu daktylowego/ cukru kokosowego
150 g serka maskarpone
Przygotuj ciasto. Na stolnicę przełóż zimne masło, dodaj do niego mąkę i siekaj wszystko nożem, aż powstanie kruszonka. Dodaj jajko i wyrabiaj ciasto aż powstanie zwarta masa. Owiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
W tym czasie przygotuj krem.
W garnku zagotuj mleko wraz z ziarenkami wanilii wyjętymi z laski. Odstaw na bok.
Syrop i żółtka utrzyj na puszysta masę za pomocą miksera. Dodaj do masy obie mąki i miksuj ponownie, aż masa będzie gładka. Wlej do niej 1/4 szklanki gorącego mleka i zamieszaj, by masa się zahartowała. Przelej ją do garnka z pozostałym mlekiem i zagotuj, mieszają, by masa nie przywierała. Gotuj na małym ogniu minutę, a anastepnie odstaw do ostygnięcia.
W tym czasie nastaw piekarnik na 190'C z termoobiegiem i wysmaruj blaszkę do tarty masłem. rozwałkuj ciasto na 3 mm, przełóż je na blaszkę i wylep ją ciastem, również brzegi. Ponakłuwaj ciasto widelcem i piecz przez 30 minut. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Do ostudzonej masy budyniowej przełóż serek mascarpone i wymieszaj całość mikserem, nie dłużej niż do połączenia składników. Masę wyłóż na kruche ciasto i ozdób ulubionymi owocami sezonowymi.
Ciasto przechowuj w lodówce. Najlepiej smakuje Schłodzone
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
czy zamiast syropu daktylowego nada sie syrop z agawy?
Tak.
A nie trzeba przy pieczeniu ciasta obciążyć go czymś?
Można. Ja nigdy tego nie robię.
Jak spisuje się Wam patelnia marki Woll? Przymierzam się do zakupu ? Zastanawiam się tez która wybrać żeby była jak najbardziej uniwersalna. Pozdrawiam !
Jest mega zajebista:)
To kupuje ? A którą macie 28 cm wysoka czy niską.
Wysoką
Na jak duza tarte wystarczy tarty? 20cm?:)
Ja mam blaszkę 25cm
Właśnie skończyłam mieszać masę budyniową i prawie mi się przypaliła bo taka gęsta była.Daleko jej do prawdziwego budyniu.Chyba za dużo mąki dodałam chociaż robiłam wszystko wg Waszego przepisu.co innego mogło pójść nie tak?nadzieja teraz w mascarpone może jakoś rozrzedzi tę masę
Mamy nadzieję, że się udało.
Ala’Antkowe BLW zrobiłam Wasz przepis w mniejszym wydaniu 😀 wyszło pysznie 🙂
Moja masa budyniowa tez nie wyszła sa zle proporcje za malo mleka na taka ilosc mąki. Szkoda tylko produktów.
Czy do ciasta na spód mogę dodać jakieś słodziwo, żeby całość wyszła słodsza? Jeśli tak, to co i ile sugerujecie?
Cukier kokosowy, ale nadal polecamy zrobić jak w przepisie:)
Witam czy moze byc syrop klonowy?
Tak
Czy wyjdzie z innej mąki?
Próbuj.
Czy zamiast cukru kokosowego może być ksylitol? 🙂
dla dzieci poniżej 3r.ż. nie.
Dziewczyny czy mrożone maliny (oczywiście po ich rozmrożeniu 🙂 ) nadadzą się na tartę?
Tak, ale odsącz sok
Tarta pyszna, ale nie ma potrzeby dodatkowo smarowania formy masłem, spód, który zawiera tłuszcz z pewnością nie będzie przywierał do blaszki 🙂
Wyszło bardzo smaczne ciasto na roczek 🙂 Zamiast syropu daliśmy mielone daktyle stąd kolor kremu wyszedł trochę ciemniejszy
Czy zamiast syropu daktylowego może być miód?
Miód ma enzymy i masa popłynie