http://alaantkoweblw.blogspot.com/2014/12/tarta-miesna.html#more

ciasto:
100 g. miękkiego masła;
2 szklanki mąki (u mnie jedna pszenna jedna jaglana);
2 łyżki zimnej wody.

farsz:
300 g. mięsa mielonego (u mnie indycze);
1 duży pomidor;
około 10 oliwek;
1/2 papryki czerwonej;
1/2 niewielkiej cukinii;
1 cebula;
2 ząbki czosnku;
koperek, bazylia, oregano;

Z masła, mąki i wody zagnieść ciasto. Uformować kulkę i odłożyć do lodówki na godzinę. Jeśli ci się spieszy, nie musisz tego robić, ale to dodaje kruchosci ciastu.
Na dużej patelni  posiekaj cebulę i lekko zeszklij na oliwie. Dodaj mięso i pomidora obranego ze skórki i pokrojonego na mniejsze kawałki. Duś mięso pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie dodaj cukinię i paprykę pokrojone w kostkę, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno porwany koperek bazylię i oregano. Duś wszystko pod przykryciem jeszcze 15 minut.
Blaszkę na tatrę wyłóż ciastem, podnosząc brzegi. Połóż na nie ostudzony farsz. Całość posyp pokrojonymi w ćwiartki oliwkami.
Piecz około 30 minut w 200 stopniach na środkowej kondygnacji piekarnika.
W wersji dla rodziców i starszych dzieci można na wierzch ułożyć ser żółty, natomiast rodzice, mogą sobie część wzbogacić pieczarkami i doprawić solą i pieprzem.

 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep