Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

29 października 2014

Szynka we włoskich smakach

Domowa pieczona szynka. Idealna na obiad, ale też jako zdrowa wędlina do kanapek. Tę możesz podać także niemowlęciu.

Szynka we włoskich smakach

Szynka we włoskich smakach

Domowa pieczona wędlina to super opcja kanapkowa. Możesz ją podać niemowlęciu i dzieciom starszym. Pamiętaj, że do 3rż nie podajemy dzieciom kupnych wędlin.

Składniki:

kawałek szynki – około 1 kg
1/2 szklanki oliwek zielonych
4 suszone pomidory
garść liści świeżej bazylii
główka czosnku
łyżka oliwy (może być ta z zalewy oliwkowej)

Wykonanie:

Przygotowujemy marynatę.
Oliwki blendujemy, 4 ząbki czosnku wyciskamy, pomidory drobno kroimy (siekamy), bazylię rwiemy. Wszystko mieszamy wraz z oliwą.
Robimy kilka dziurek nożem w mięsie i wtykamy w nie pozostałe ząbki czosnku. Mięso smarujemy marynatą i odkładamy na co najmniej noc do lodówki.

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, z mięsa ściągamy troszkę marynaty. Obwiązujemy je nitką lub sznurkiem, by się nie rozchodziło (nie jest to obowiązkowe). Wkładamy do rękawa do pieczenia, związujemy i nakłuwamy go w kilku miejscach igłą, by nie pękł podczas pieczenia.
Pieczemy około 90 minut, przy czym ostatnie 15 minut przy rozciętej i rozłożonej na boki folii, by mięsko się lekko zrumieniło.
Cudnie smakuje i na obiad, i do kanapek:)
Jeśli chcemy użyć szynki do kanapek, pamiętajmy, by pokroić ją dopiero wówczas, gdy całkowicie ostygnie. Inaczej wypuści wszystkie soki.

Szynka we włoskich smakach
Szynka we włoskich smakach

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (18)

Anonymous

Dodano opinię: 30.10.2014

A bazylia? Porwać pokroić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 31.10.2014

Już poprawiłam:)Bazylię rwiemy:)

Agnieszka

Dodano opinię: 24.07.2016

Witam! A jaki pasuje do tej szynki sos, jeżeli chciałabym podać z ryżem?? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.08.2016

Czosnkowy:)

Ewa

Dodano opinię: 14.11.2016

To jest kolejny przepis, który zrobiłam z Waszego bloga i  tylko mogę żałować, że nie mogę dużo jeść. Pieczeń jest przepyszna!

basia

Dodano opinię: 16.02.2017

jestem tutaj nowa na prawde świetne przepisy dziękujeeeeeeee

 

Ania

Dodano opinię: 15.11.2017

Jak długo mozna przechowywać szynkę w lodówce po upieczeniu?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.11.2017

kilka dni

Teresa

Dodano opinię: 24.10.2018

A czy można ją podać maluchowi przed roczkiem? 11 miesięcy u nas, a tu widzę od 12…

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.10.2018

Decyzja należy do Ciebie.

Karolina

Dodano opinię: 17.02.2018

Witam, czym można zastąpić oliwki bo nadal konsekwentnie ich nie lubię? Pozdrawiam 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.02.2018

Pomiń i dodaj więcej innego składnika.

Emilia

Dodano opinię: 19.04.2019

A czy można tą marynate, która została po zamarynowaniu szynki (marynowala się 36h) użyć (po dodaniu jeszcze oregano i pomidorów) do zamarynowania kurczaka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.04.2019

Tak

agatka

Dodano opinię: 16.05.2019

mogę użyć fileta z indyka zamiast wieprza ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.05.2019

Tak, ale rób zdecydowanie krócej

Ola

Dodano opinię: 04.04.2020

A oliwki jaki skład jest dobry? Do tej pory nie widziałam dobrego składu oliwek

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2020

Cieżko o dobry skład, ale bywają.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek