Zapraszam na szybkie śniadanie!

Składniki na ok 20 sztuk:

  • 1 szklanka mąki (pszenna/ orkiszowa);
  • 1 szklanka maślanki;
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżka cukru kokosowego/ innego słodziwa np syropu z agawy/daktylowego;
  • 1 jajko (osobno białko i żółtko);
  • 1 łyżka oleju rzepakowego;
  • nasionka z 1/3 laski wanilii.

 

W misce połącz: maślankę, żółtko, słodziwo, olej, nasionka z laski w., i wymieszaj krótko mikserem. Dodaj mąkę, proszek i ponownie wymieszaj mikserem.

Białko ubij na sztywną pianę, dodaj do masy i wymieszaj łyżką.

Na rozgrzaną, suchą patelnię nalewaj łyżką porcje ciasta, po kilku sekundach malutką łyżeczką nakrapiaj uszka i od razu gdy tylko pojawią się na placku pęcherzyki, przewróć go na drugą stronę za pomocą szpatułki. Obsmażaj tylko do zrumienienia.

Ostudź na kratce.

Gotowe:)