
4 porcje
Wygląda na obiad-bieda… A nie, nie. Uwierzcie mi… To jest pyszne! A w sytuacjach, gdy jest tzw. 3 razy nic: nic czasu, nic w lodówce, nic w głowie – niezastąpione:)
składniki:
- 4 łyżki oliwy
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 – 2 łyżeczek słodkiej papryki w proszku
- 4 gałązki oregano
- 2 gałązki bazylii
- szczypta pieprzu
ZOBACZ NAJLEPSZE LANCZÓWKI
Wylej oliwę na patelnię. Czosnek obierz i posiekaj drobno. Oberwij listki ziół i posiekaj. Wrzuć czosnek na jeszcze zimny olej i rozgrzej patelnię. Dodaj paprykę, zamieszaj i smaż dosłownie chwilkę, maksymalnie 1 minutę, mieszając. Wyłącz gaz. Dodaj zioła i dopraw pieprzem, zamieszaj.
Do tak przygotowanej oliwy dodaj ugotowany makaron, zamieszaj, by otoczył spaghetti. Wyłóż na talerz i posyp parmezanem.
Wersję dla dorosłych można przygotować z drobno pokrojonym chili, które należy dodać do oliwy wraz z czosnkiem.
Pamiętaj, by nie smażyć czosnku za długo, bo wówczas jego smak staje się gorzki.
JESTEŚ NA STARCIE ROZSZERZANIA DIETY LUB PRZYGOTOWUJESZ SIĘ DO NIEJ?
Ta książka przeprowadzi Cię przez cały ten proces. Znajdziesz w niej odpowiedzi na wszystkie pytania, co sprawi, że cały stres i obawy odejdą. Zobacz!
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Pyszka, często robię na wakacjach:)
czy zamiast listków bazylii i oregano mogą być ususzone z torebeczki?
Tak
a jaki ser najlepiej ? 🙂
Z dobrym składem:)
Obiad uratowany!! Tylko szkoda, ze zjadłam ja i 13-miesięczna córcia, reszta rodziny wzgardziła….
Macie ode mnie Oksara za ten przepis. Moja córa uwielbia a ja robię, jak nie mam weny na obiad :)3
Dziś u mnie będzie na obiad, brak weny wchodzę na waszą stronkę a tu proszę 🙂
czy mozna to danie zaserwowac 11,5 miesieczniakowi?
Tak
A cóż to za książeczka w tle? 🙂
makaron pyszny !:)
„W podróży czas się nie dłuży”:)
Makaron pycha! U mnie zamiast ziół była zielona pietrucha (akurat na stanie) i efekt końcowy wyśmienity ;p
Mozna zaserwowac taki obiadek 9-miesieczniakowi?
Jasne:)
MOzna dla dziecka 8,5 miesiecznego ?
Tak.
A jak się ma to do kwestii, że smażonego nie należy podawać jak najdłużej?
Jestem początkująca w temacie, więc jeśli odpowiedz byłaby do znalezienia gdzieś ja innej podstronie, to proszę o linka.
Owszem, smażonego jak najrzadziej i poźniej, ale raz na jakiś czas krzywdy nie zrobi, a w tym przepisie ciężko nazwac to smażonym.
zdjęcie tego dania i przepis to coś innego? bo gdzie na tym zdjęciu jest papryka w proszku?
Lekko czerwone zabarwienie oliwy o jej obecności świadczy:)Owszem, znajduje się tam.
Robilam juz z dziesięć podejsc do tego dania bo zapowiada się pysznie ale za kazdym razem mega gorzkie. Uwazam żeby nie przypalic czosnku i papryki nawet daje w ostatniej chwili i dalej gorzkie. O co chooooo ?
Może kwestoa oleju.
Juz chyba tylko to mi pozostaje…
Jakiej oliwy konkretnie używacie, żeby nie było gorzko? Mam ten sam kłopot co Iwonia
Bo bywa, iż czosnek się spali i wtedy jest gorzki smak. Na to trzeba uważać.
Oliwa z oliwek czy olej rzepakowy?
Może być każdy dobry olej.
A czy mogę dawać 10 miesięcznej córce taki makaron żeby sama pojedyncze kawałki gryzla?
Można od początku rozszerzania diety.
Czy mogę używać zióła prowansalskie ?
Pewnie- jakie lubisz.
Można podać 6,5 miesięcznemu dziecku?
Możesz.
Nie do końca rozumiem czy rozgrzać oliwe czy nie 😀
Jak w przepisie: Oliwę rozgrzej na patelni.