4 porcje

Wygląda na obiad-bieda… A nie, nie. Uwierzcie mi… To jest pyszne! A w sytuacjach, gdy jest tzw. 3 razy nic: nic czasu, nic w lodówce, nic w głowie – niezastąpione:)

składniki:

  • 4 łyżki oliwy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 – 2 łyżeczek słodkiej papryki w proszku
  • 4 gałązki oregano
  • 2 gałązki bazylii
  • szczypta pieprzu

Oliwę rozgrzej na patelni. Czosnek obierz i posiekaj drobno. Oberwij listki ziół i posiekaj. Wrzuć czosnek na jeszcze zimny olej i rozgrzej patelnię. Dodaj paprykę, zamieszaj i smaż dosłownie chwilkę, maksymalnie 1 minutę, mieszając. Wyłącz gaz. Dodaj zioła i dopraw pieprzem, zamieszaj.

Do tak przygotowanej oliwy dodaj ugotowany makaron, zamieszaj, by otoczył spaghetti. Wyłóż na talerz i posyp parmezanem.

Wersję dla dorosłych można przygotować z drobno pokrojonym chili, które należy dodać do oliwy wraz z czosnkiem.

Pamiętaj, by nie smażyć czosnku za dugo, bo wówczas jego smak staje się gorzki.

image

Boisz się podawania ryb swojemu niemowlakowi? Wiesz, że spożywacie ich za mało, ale nie masz pomysłu na rybne dania? Mamy coś dla Ciebie. 20 przepisów na smaczne dania dla dzieci i całej rodziny, by podać w bezpieczny i smaczny sposób ryby. Zobacz nasz najnowszy E-book „Bez ości”

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep