Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

08 stycznia 2015

Soczysty kurczak w marynacie paprykowo – rozmarynowej

Składniki: dowolna ilość świeżej piersi z Kurczaka Zagrodowego ( u mnie ok. 400g); suszony rozmaryn; słodka, czerwona papryka  w proszku; olej rzepakowy; szklanka wody lub bulionu dodatki np. ziemniaki, ryż, warzywa ( u mnie to co widać na zdjęciu). Pierś dzielimy na mniejsze kawałki (można też rozbić mięso lekko tłuczkiem). Posypujemy czerwoną papryką i rozmarynem,...

http://alaantkoweblw.blogspot.com/2015/01/soczysty-kurczaka-w-marynacie-paprykowo.html


Składniki:
dowolna ilość świeżej piersi z Kurczaka Zagrodowego ( u mnie ok. 400g);
suszony rozmaryn;
słodka, czerwona papryka  w proszku;
olej rzepakowy;
szklanka wody lub bulionu
dodatki np. ziemniaki, ryż, warzywa ( u mnie to co widać na zdjęciu).

Pierś dzielimy na mniejsze kawałki (można też rozbić mięso lekko tłuczkiem). Posypujemy czerwoną papryką i rozmarynem, odstawiamy na pół godziny by mięso przeszło aromatem przypraw. Rozgrzewamy patelnię, nalewamy ok. 3 łyżki oleju. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy kawałki mięsa, obsmażamy z każdej strony przez chwilę (by mięso ścięło się) i zalewamy bulionem lub wodą. Przykrywamy i dusimy mięso max. 10-15min. na małym ogniu. Dorośli mogą sobie doprawić solą, choć nie uważam to za konieczne, startującym maluchom polecam dać kawałki mniej doprawione i pokrojone w długie paski. Nie bójmy się używać przypraw!:)
Smacznego:)

 

 

Alicji kawałki kurczaka pokroiłam w mniejsze kosteczki, by ułatwić jej nadziewanie na widelec.

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (14)

Natala

Dodano opinię: 08.01.2015

U nas dziś do takiego mięska ryż z warzywami – pycha 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.01.2015

Też lubimy:)

Klaudia Majkowska

Dodano opinię: 11.01.2015

Od którego miesiąca dziecka można mięso podsmażać i dusić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.01.2015

NIe ma takiej granicy „od którego miesiąca” wg nas, na pewno wstrzymałabym się na początku blw, ale już koło 10-12 m. Ala chyba jadła takie mięsko:)

Klaudia Majkowska

Dodano opinię: 11.01.2015

Mówili żebym się wstrzymała ze smażonymi rzeczami dla małej 11,5m no ale też nie słyszeli o blw. Więc wole tu spytać 🙂 jadła już pierś oczywiście. Tylko czasami widze tu fajne przepisy z tym podsmażaniem i aż szkoda mi tego nie zrobić dla córki. Albo przepisy na placki których jest tu dużo 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.01.2015

U nas każde smażenie odbywa się na niewielkiej ilości tłuszczu i na małym ogniu, co innego smażenie w tonie oleju, z którego kurczak potem ocieka, tego bym nawet 3 latkowi nie serwowała:) Życzymy smacznego:)

Anonymous

Dodano opinię: 20.01.2015

Zapytanie trochę z innej bajki…;) skąd masz taki fajny fartuszek dla Malutkiej?:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.01.2015

http://alaantkoweblw.blogspot.com/search/label/NIEZB%C4%98DNIK%20TECHNICZNY to najbardziej popularny fartuszek z IKEA:) zawsze pakowany po dwie sztuki (czerwony i niebieski).

Karola

Dodano opinię: 30.04.2016

Pytanko odnośnie warzyw.to są warzywka na patelnie z biedronki, da się je może ugotować żeby dać roczniakowi?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.05.2016

Jasne:) ALbo z hortexu, jeszcze pyszniejsze.

gusia

Dodano opinię: 04.05.2016

Próbowałam gotować warzywa na patelnie z biedronki-porażka, nie polecam
Uwielbiam Was

Kamila

Dodano opinię: 26.01.2017

Ja warzywa na patelnie robię na parze i są ok 🙂

karoola

Dodano opinię: 20.08.2018

Mamy książkę i serwuje wszystkie dania mojemu synkowi zajada wszystko pięknie 🙂 cieszę się że na Was trafiłam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.08.2018

Miło nam, pozdrawiamy!

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek