8 porcji

Jest upał, lody musza być, zwłaszcza w domu czekoladożercy i lodożercy. Przepyszne! 

Składniki

  • 250 ml mleka
  • 100g czekolady gorzkiej 70%
  • 3 banany
  • laska wanilii

Przelej mleko do garnka, dodaj drobno połamane kawałki czekolady i podgrzewaj do momentu, aż czekolada się rozpuści. Ostudź. Banany pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj na gładki krem. Dodaj do mleka wraz z ziarenkami wyjętymi z laski wanilii i wymieszaj, by składniki się połączyły.

Przelej masę do foremek na lody i zamrażaj co najmniej 5 godzin.

Czekoladę możesz zastąpić 1,5 – 2 łyżkami karobu z łyżeczką oleju kokosowego. Ale te lody zdecydowanie najlepiej smakują po prostu z dobrą czekoladą. Pamiętaj, by przeczytać jej skład.

Przepis otagowany jest +12 ponieważ my z czekoladą się nie spieszyłyśmy, ale pamiętaj, że decyzja należy do Ciebie.