Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

16 marca 2015

Serowe ślimaki z ciasta francuskiego

Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego; kostka twarogu półtłustego (250g); 4 łyżki jogurtu: 1 łyżka miodu/ syropu daktylowego; 2 łyżki rodzynek; opcjonalnie 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii; łyżeczka płatków migdałowych; 1 jajko. Ser rozgniatamy widelcem, mieszamy z jogurtem, miodem, wanilią, rodzynkami. Rozsmarowujemy na całej długości ciasta i zawijamy jak na zdjęciu. Następnie kroimy ostrym nożem...

https://alaantkoweblw.pl/?p=66

Składniki:

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego;

kostka twarogu półtłustego (250g);
4 łyżki jogurtu:
1 łyżka miodu/ syropu daktylowego;
2 łyżki rodzynek;
opcjonalnie 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii; łyżeczka płatków migdałowych;
1 jajko.
Ser rozgniatamy widelcem, mieszamy z jogurtem, miodem, wanilią, rodzynkami. Rozsmarowujemy na całej długości ciasta i zawijamy jak na zdjęciu. Następnie kroimy ostrym nożem na grube kawałki i układamy na blaszce lekko spłaszczając. Smarujemy wierzch ślimaków rozbełtanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 20 minut w 200’C kontrolując stopień zrumienienia.

Jeśli skład ciasta francuskiego dostępnego w sklepie, nie zadowala Cię, może spróbujesz zrobić sam/sama? Polecam TEN PRZEPIS.

 KROK PO KROKU:

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (35)

Anonymous

Dodano opinię: 16.03.2015

Jaki jogurt dawalas? Może być naturalny typu greckiego? Pytam bo ja zupełna noga jest w kwestii gotowania

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.03.2015

Tak, może być grecki:)

wielorybka

Dodano opinię: 16.03.2015

Takie ślimaczki można też zrobić jeszcze szybciej. Z dżemem na przykład. 🙂 Idealne na niespodziewaną wizytę gości. 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.03.2015

Smakują także ze szpinakiem, czosnkiem i serem:)

Anonymous

Dodano opinię: 17.03.2015

Kupne francuskie z fajnym składem znalazłam w lidlu. Z sokiem cytrynowym,a nie z kwaskiem i bez tłuszczu palmowego.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.03.2015

Dobrze wiedzieć:)

Bibi

Dodano opinię: 18.03.2015

A ja właśnie nie lubię tego z Lidla, bo nie jest takie chrupiące/kruche po upieczeniu. Kilka razy się na nie nacięłam ale to też było z rok-dwa lata temu więc może zmienili…?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.03.2015

Muszę je kupić i przetestować:)

Bibi

Dodano opinię: 18.03.2015

To przy okazji proszę dać znać, to może też się z nim przeproszę 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.03.2015

ok:)

Karolina

Dodano opinię: 19.03.2015

W moim Lidlu są aż trzy rodzaje ciasta francuskiego i jedno jest w porządku 🙂 Dzisiaj kupiłam i będę robić ślimaczki 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.03.2015

Świetnie, daj znać jak się nazywa albo wyślij nam zdjęcie opakowania:)

Ania Bania

Dodano opinię: 18.03.2015

Zrobiliśmy dziś z Synkiem…. nic nie zostało 🙂 maliny tylko wrzucilismy (gotowe z Lidla 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.03.2015

Cieszymy się,że smakowało!:)Na zdrowie!:)

Anonymous

Dodano opinię: 20.03.2015

Czy z musem jabłkowym (takim na szarlotkę) wyjdą ślimaczki czy się rozlecą?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.03.2015

Z samym musem może być ciężko, będą się rozjeżdżać:) Można pomieszać mus z serem.

Anonymous

Dodano opinię: 22.03.2015

Przepyszne i bajecznie łatwe w wykonaniu. Zamiast miodu dałam odrobinę cukru z wanilią. Zniknęły błyskawicznie.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.03.2015

Cieszę się, że Wam smakowały:)

ANUSIA K

Dodano opinię: 29.03.2015

Od jakiego wieku można podawać takie smakołyki? Moja córcia ma 11 miesięcy:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.03.2015

Myślę, że z dobrym ciastem francuskim, bez długiego , niezrozumiałego składu to już koło 12 m. bym dała:)

Anna

Dodano opinię: 17.12.2015

A może być w składzie alkohol etylowy? Bo nie znalazłam takiego bez tego składnika.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.12.2015

Tak

Kasia

Dodano opinię: 05.01.2017

cyz należy piec w piekarniku z termoobiegiem czy bez?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.01.2017

Z termoobiegiem.

magdalenaSz

Dodano opinię: 09.01.2017

A ja kupiłam wczoraj w lidl ciast francuskie lekkie. I tam w składzie jest tłuszcz palmowy, alk. etylowy, skrobia pszenna, glukoza, sol, kw cytrynowy, kw askorbinowy. I nie wiem czy to jest właśnie dobry sklad..?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.01.2017

Baaardzo kiepski.

magrog

Dodano opinię: 05.09.2017

Po co daje się jogurt? Nie mam aktualnie i zastanawiam się czy dodać do twarogu banana (pominę wówczas miód) lub jajko (jak do pierogów z serem). Co może z tego wyjść?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.09.2017

Bedzie ok.

Ania

Dodano opinię: 14.04.2018

Bardzo dobre, tylko wydają mi się trochę tłuste. Może to kwestia ciasta?

Patrycja

Dodano opinię: 17.04.2019

Mój piekarnik jest bez termoobiegu, jaka wtedy temp i czas pieczenia? ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.04.2019

o 20 st więcej

Kacha

Dodano opinię: 01.04.2020

Super przepis ! Nie miałam rodzynek dodałam orzechy mielone. Pytanie tylko czy ciasto w środku jest miękkie od nadzienia czy po prostu się nie upieklo? Bo na wierzchu jest przypieczone.
Pozdrawiam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.04.2020

lekko wilgotne będzie od sera.

Ania

Dodano opinię: 30.12.2021

Gdzie kupujecie ciasto francuskie z dobrym składem? Wszędzie, gdzie spojrzę to alkohol etylowy 🤷‍♀️

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.08.2022

frosta

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek