16 porcji 9 miesięcy+

Te ciastka zrobicie błyskawicznie, a podając je dziecku, bedziecie wiedzieli, że zjada nie tylko słodki podwieczorek ale przede wszystkim wartościowy i zdrowy.

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Banany obierz i zblenduj na gładki krem. Masło z bananami przełóż do miski i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj jajko i miksuj jeszcze chwilę. Na koniec dodaj obie mąki, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i wymieszaj wszystko ręką lub za pomocą łyżki. Ciasto powinno być dość gęste. Odrywaj po kawałku i formuj kulki wielkości orzechów włoskich. Ułóż na blaszce w odstępach a następnie każdy spłaszcz łyżką na grubość około 2-3 mm tworzac w ten sposób kształt ciastka. By ciasto nie kleiło się do łyżki, zmocz ją wodą. Piecz ciastka około 15 minut. Kontroluj stopień zrumienienia.