3 porcje 8 miesięcy+

Puszysty omlet owocowy, to proste i szybkie danie zarówno na śniadanie, podwieczorek czy kolacje. W styczniu szczególnie tęsknimy za latem i świeżymi truskawkami, więc pocieszamy się tymi mrożonymi:)

Składniki:

  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej/ orkiszowej (przesiej mąkę)
  • opcjonalnie po 12m. łyżeczka cukru kokosowego lub syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka oleju
  • 5 mrożonych truskawek
  • 8 plasterków banana
  • opcjonalnie: 1/2 łyżeczki kakao i 1 łyżeczka miodu.

Rozmróź truskawki, przekrój na pół i odsącz z nadmiaru soku.

Do szerokie miski lej żółtka, dodaj słodziwo i za pomocą miksera ubijaj, aż żółtka będą puszyste. Następnie dodaj mleko, mąkę i cynamon. Ponownie wymieszaj mikserem. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Dodaj je do ciasta i wymieszaj łyżką, tak by składniki połączyły się.

Na dużą teflonową patelnię (ok 26 cm) wlej olej i papierowym ręcznikiem kuchennym rozsmaruj go po dnie i ściankach. Rozgrzej patelnię i wlej na nią ciasto. Ułóż kawałki truskawek i plasterki banana, a następnie przykryj patelnię pokrywką i smaż na małym ogniu ok. 10 minut. Kiedy omlet urośnie, po 10 minutach podnieś pokrywkę i sprawdź widelcem czy jest w środku suchy. Nie przewracaj go na drugą stronę. Zsuń na talerz i pokrój. Posyp odrobioną kakao i polej miodem (po 12m.).

Puszysty omlet owocowy możesz podawać z różnymi owocami (pokrój je, by nie były zbyt ciężkie) i innymi dodatkami, np dodając amarantus ekspandowany czy masło orzechowe.