ok 10 porcje 8 miesięcy+

Po wielkim sukcesie placuszków z manny przyszła pora na lekką ich modyfikację:)

Składniki:
  • 1 jajko (osobno białko i żółtko);
  • 1/2 szklanki kaszki manny błyskawicznej;
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego lub krowiego;
  • 1 małe kwaskowe jabłko;
  • 1/2 łyżeczki cynamonu;
  • 1 łyżka miodu/ syropu klonowego.
 
Do szklanki wlewamy mleko, wsypujemy kaszkę, mieszamy i odstawiamy na ok. 15-20 minut, by kaszka napęczniała.
Jabłko obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.Posypujemy cynamonem, polewamy słodziwem.
 
Z namoczonej kaszki odlewamy nadmiar mleka (jeśli jest) i dodajemy do kaszki żółtko oraz utarte jabłko.
Białko ubijamy na pianę, dodajemy do pozostałych składników i mieszamy łyżką.
Rozgrzewamy suchą patelnię (ja używam teflonowej z ikea), łyżką nakładamy niewielką ilość ciasta i smażymy placuszek tylko do momentu, aż się zarumieni z obu stron. By placki nie przypalały się należy nieco zmniejszyc ogień gdy patelnia będzie już bardzo rozgrzana i cały czas pilnowac placków:)

Gotowe:)

11844099_1017568311610086_282338408_n  11853828_1017568264943424_1090140659_n 11880778_1017568334943417_1921794871_n