Danie to może być traktowane jako super gęsta zupa krem, ale jeśli wasze dzieciaki nie radzą sobie jeszcze z samodzielnym machaniem łyżką, polecam kremem ponadziewać np. duże muszle makaronowe:)

Składniki:
2 marchewki (ilekroć kupuję marchew bio w LIDLU zawsze trafiam na pyszną, słodką marchew mniammm)
pół szklanki zielonego groszku (mrożony miałam)
pół szklanki soczewicy czerwonej
świeża natka pietruszki (kilka gałązek)
kilka „muszli żytnich makaronowych”

Marchew obieramy i gotujemy w małej ilości wody do miękkości.
Soczewicę płuczemy i wrzucamy do wrzątku (ok. 2 szklanek wody), gotujemy do miękkości pod przykryciem ok. 20min, jeśli zostanie nam za dużo wody, gotujemy jeszcze chwilkę, aż woda wyparuje.
Groszek gotujemy do miękkości.
Listki pietruszki myjemy i osuszamy.

Wszystko blendujemy na niezbyt gładką masę (chyba, że Wasze dzieciaki lubią idealnie gładką konsystencję). 

Gotujemy makaron i nadziewamy masą warzywną. Podajemy ciepłe:)
Rodzice mogą jeść to samo lub bez makaronu, ewentualnie doprawione cebulką, solą, ale nie koniecznie. Masa ma dość specyficzny, słodki smak.

PASTA nie zawiera glutenu, makaron tak.

ćwiczenie chwytu pęsetkowego 🙂

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep