4 porcje

IMG_1091

4 kotlety drobiowe

4 łyżki mielonego siemienia lnianego lub bułki tartej

4 łyżki drobno tartego sera żółtego

1,5 łyżki posiekanego koperku

szczypta pieprzu

3 ząbki czosnku

1 duże jajko

olej do skropienia kotletów

Nastaw piekarnik na 190’C z termoobiegiem. Mięso posyp pieprzem i natrzyj czosnkiem wyciśniętym przez praskę. W głębokim talerzu rozkłóć jajko. Na duży, płaski talerz wysyp siemię lniane/bułkę, ser, koperek i wymieszaj ze sobą. Maczaj plastry mięsa w jajku, a następnie obtaczaj w panierce. Kotlety poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrop lekko olejem i piecz 20-25 minut do zrumienienia.

W wersjii dla dorosłych mięso możesz doprawić ostrą papryką w proszku i posolić.

IMG_1088IMG_1089IMG_1092