Dziękuję Jamie Oliver za inspirację!Gotować z Tobą to czysta przyjemność;)

1,5 szklanki mąki;
1/2 szklanki letniej wody;
1 łyżeczka sody/proszku do pieczenia;
1 łyżka oliwy z oliwek;
200 g. szpinaku;
1 ząbek czosnku;
1/2 łyżka masła;
1 łyżka jogurtu greckiego/śmietany;
kilka kropel soku z cytryny;
oregano;
150 g sera koziego.

Szpinak podduś na maśle, by zmiękł. Jeśli był w liściach-posiekaj. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, jogurt/śmietanę, odrobinę soku z cytryny i wymieszaj.
Nastaw piekarnik na 230 stopni z termoobiegiem.
Przygotuj ciasto na pizzę. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia i powoli dolewaj wodę, mieszając ręką całość. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne.
Rozwałkuj ciasto na duży placek o grubości około 1 cm. Ułóż go na blaszce do pizzy wysmarowanej oliwą lub na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nałóż szpinak na ciasto i rozsmaruj go równo. Przykryj  kawałkami sera koziego w dowolny sposób. Posyp porwanymi drobno listkami oregano. Możesz zawinąć lekko brzegi.
Piecz przez 7 -10 minut do zrumienienia.

Alternatyw na górę pizzy jest tyle, ile podpowiada Ci wyobraźnia. Możesz zamienić sos szpinakowy na pomidorowy i podać np. z jakaś wędliną.

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep