Sezon na młode warzywa jeszcze trwa, dzięki czemu obiad możemy przygotować naprawdę szybko i bez wysiłku. Np. zapiekając je z dodatkiem tylko oleju. Smak rewelacyjny i masa wartości. Zaskoczysz smakiem tej potrawy całą rodzinę, bo pośród warzyw każdy znajdzie coś dla siebie.

składniki:

  • 8 młodych ziemniaków,
  • 2 młode marchewki,
  • garść fasolki szparagowej,
  • 1 młoda cebula,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 mała główka czosnku,
  • pęczek rzodkiewek,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej/słodkiej,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • 3 gałązki rozmarynu
  • opcjonalnie w sezonie pęczek zielonych szparagów.

Przygotuj naczynie do zapiekania. Nastaw piekarnik na 180 ‚C z termoobiegiem.

Ziemniaki i marchewkę umyj dokładnie (nie obieraj). Przekrój je na ćwiartki wzdłuż. Poodcinaj końce fasolki szparagowej. Rzodkiewki pozbaw liści i umyj. Z cebuli zdejmij wierzchnią skórkę i pokrój na ćwiartki. Czosnek rozdziel na ząbki – nie obieraj! Cukinię umyj (nie obieraj) i pokrój w plastry. Połowę porcji koperku posiekaj drobno. Szparagi umyj i odłam twardą końcówkę.

Do naczynia do zapiekania przełóż ziemniaki, marchewkę, czosnek, cebulę, fasolkę, koperek w całości, gałązki rozmarynu. Posyp całość papryką, pieprzem, polej sokiem z cytryny, olejem i dokładnie zamieszaj, najlepiej ręką. Przykryj naczynie pokrywką lub papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut, a następnie dodaj do naczynia rzodkiewkę, szparagi, cukinię i masło. Zamieszaj całość kilka razy i wstaw naczynie z przykryciem ponownie do piekarnika. Piecz 15 minut, odkryj i zapiekaj jeszcze 5 minut.

Podawaj posypanie posiekanym koperkiem.

Koper i rozmaryn schowaj na czas pieczenia pod warzywa. Gdy będzie na wierzchu – spali się.

Czosnek podczas jedzenia wyciśnij z łupinek na warzywa. Upieczony czosnek jest przepyszny –  zmienia smak z ostrego na słodki.

Dorośli mogą warzywa doprawić solą i pieprzem kajeńskim.

 

Nie masz pomysłu na śniadanie?

Ciągle podajesz to samo?

Chcesz zaskoczyć czymś smacznym i zdrowym dzieci i całą rodzinę?

Skorzystaj z naszych szybkich, smacznych i zdrowych przepisów na śniadania w naszym ebooku „Śniadanie z głowy!”, w którym znajdziesz śniadania na cały miesiąc niezależnie od pory roku. 

KLIKAJ TUTAJ, BY DOWIEDZIEĆ SIĘ WIĘCEJ.