Sezon na młode warzywa jeszcze trwa, dzięki czemu obiad możemy przygotować naprawdę szybko i bez wysiłku. Np. zapiekając je z dodatkiem tylko oleju. Smak rewelacyjny i masa wartości. Zaskoczysz smakiem tej potrawy całą rodzinę, bo pośród warzyw każdy znajdzie coś dla siebie.
składniki:
- 8 młodych ziemniaków,
- 2 młode marchewki,
- garść fasolki szparagowej,
- 1 młoda cebula,
- 1 mała cukinia,
- 1 mała główka czosnku,
- pęczek rzodkiewek,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki masła,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka papryki wędzonej/słodkiej,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1/2 pęczka koperku,
- 3 gałązki rozmarynu
- opcjonalnie w sezonie pęczek zielonych szparagów.
Przygotuj naczynie do zapiekania. Nastaw piekarnik na 180 ‚C z termoobiegiem.
Ziemniaki i marchewkę umyj dokładnie (nie obieraj). Przekrój je na ćwiartki wzdłuż. Poodcinaj końce fasolki szparagowej. Rzodkiewki pozbaw liści i umyj. Z cebuli zdejmij wierzchnią skórkę i pokrój na ćwiartki. Czosnek rozdziel na ząbki – nie obieraj! Cukinię umyj (nie obieraj) i pokrój w plastry. Połowę porcji koperku posiekaj drobno. Szparagi umyj i odłam twardą końcówkę.
Do naczynia do zapiekania przełóż ziemniaki, marchewkę, czosnek, cebulę, fasolkę, koperek w całości, gałązki rozmarynu. Posyp całość papryką, pieprzem, polej sokiem z cytryny, olejem i dokładnie zamieszaj, najlepiej ręką. Przykryj naczynie pokrywką lub papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut, a następnie dodaj do naczynia rzodkiewkę, szparagi, cukinię i masło. Zamieszaj całość kilka razy i wstaw naczynie z przykryciem ponownie do piekarnika. Piecz 15 minut, odkryj i zapiekaj jeszcze 5 minut.
Podawaj posypanie posiekanym koperkiem.
Koper i rozmaryn schowaj na czas pieczenia pod warzywa. Gdy będzie na wierzchu – spali się.
Czosnek podczas jedzenia wyciśnij z łupinek na warzywa. Upieczony czosnek jest przepyszny – zmienia smak z ostrego na słodki.
Dorośli mogą warzywa doprawić solą i pieprzem kajeńskim.
Nie masz pomysłu na śniadanie?
Ciągle podajesz to samo?
Chcesz zaskoczyć czymś smacznym i zdrowym dzieci i całą rodzinę?
Skorzystaj z naszych szybkich, smacznych i zdrowych przepisów na śniadania w naszym ebooku „Śniadanie z głowy!”, w którym znajdziesz śniadania na cały miesiąc niezależnie od pory roku.
KLIKAJ TUTAJ, BY DOWIEDZIEĆ SIĘ WIĘCEJ.
Czy danie jest odpowiednie dla 8 miesięcznego malucha ? Bo Wygląda smakowicie tylko czy wszystko będzie odpowiednio miękkie dla bezzebnego ssaka?
Tak
Pyszności! Choć nie miałam szparagów i rzodkiewek wyszło genialnie. Dzięki za przepis??
Pychotka, niestety warzywa były nieco dłużej, bo ponad 1,5 h. Przy podanym czasie gotowanie były mega twarde. Mimo wszystko dziś znowu na obiad ☺️
Wszystko zrobiłam według przepisu, z tym, że obchodzę się ostrożnie z termoobiegiem, bo coś mi nie pasuje i często potrawy albo się za mocno przypiekają albo są prawie surowe i tu niestety wyszło to drugie ? Warzywa wyszły mega mega al dente, może faktycznie potrzebują więcej czasu ? Poza tym danie bardzo smaczne, w moim guście ?