18 sztuk porcji 12 miesięcy+

Październik bez dyni? Nie może być! To jak Pis Patrol bez Everesta, nie sądzicie?:))

Ciasteczka dyniowe sprawdzą się na długie jesienne popołudnia, do plecaka na wycieczkę oraz jako drugie śniadanie, bo są bardzo sycące. Zaczynamy:)

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych (mogą być błyskawiczne)
  • 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 kostki gorzkiej czekolady (min. 75% kakao)
  • 3 łyżki posiekanych rodzynek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka odsączonego z nadmiaru wody puree* z dyni

*Nie wiesz co to puree z dyni? Po prostu pulpa! Uzyskasz ją najłatwiej i najszybciej krojąc dynię na duże kawałki i wydrążając pestki i miękki miąższ. Następnie nastawiasz piekarnik na 200’C z termoobiegiem, blachę wykładasz papierem do pieczenia i układasz kawałki dyni, skórą do blachy. Możesz skropić je małą ilością oliwy i wstawiasz do piekarnika na ok. 40 min, aż dynia zmięknie. Wyjmujesz, łyżką oddzielasz miąższ od skóry, blendujesz i masz puree:)) Zostaw je do ostygnięcia, odcedź z nadmiaru wody i po porcjuj, przyda Ci się do zup, bułek, ciasteczek i wielu innych jesiennych przepisów. Maksymalnie dużo jesiennych przepisów znajdziesz w naszym bestsellerowym ebooku
” 40 dań wzmacniających odporność”

napisanym we współpracy z Małgorzatą Jackowską (dietetyczką dziecięcą) oraz Marcinem Korczykiem – farmaceutą (znanym w sieci jako Pan Tabletka).
Więcej o naszym ebooku TUTAJ.

Wykonanie:

Piekarnik nastaw na 180 ‚C z termoobiegiem, blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Do miski przełóż: płatki owsiane, amarantus ekspandowany, proszek do pieczenia, posiekane rodzynki, cukier. Wymieszaj łyżką. Dodaj puree, masło, rozbełtane jajko, masło orzechowe, czekoladę (najpierw ją posiekaj) i wymieszaj wszystko mikserem. Masa nie będzie bardzo gęsta, powinna być luźna, ale nie lejąca. Jeśli taka jest i zbyt łatwo spada z łyżki, dodaj ok. 1/3 szklanki płatków owsianych. Jeśli masa jest luźna ale trzyma się łyżki, jest ok:)) Piszę to, bo wszystko tak naprawdę zależy od tego jak bardzo wasze puree z dyni zawiera wodę (oby jak najmniej).

Nabieraj porcję ciasta na łyżkę i kładź na blachę, tworząc grube ciasteczka, takie na ok 1,5 cm wysokości. Nadawaj kształt, przyklepując widelcem. Zobacz pierwsze zdjęcie. Piecz ciastka 20 minut, pozostaw do ostygnięcia na kratce. Smakują pysznie nawet na drugi dzień. Jeśli zupełnie pominiesz cukier, możesz podać je również niemowlakowi.