3-4 porcje 12 miesięcy+

Maślane tosty francuskie z cynamonem i miodem

Maślane tosty francuskie z cynamonem i miodem to szybkie śniadanie, które na pewno zagości na stałe w Waszym menu.

Składniki:

  • 2 bułki (lub kilka kromek chleba/ bagietka),
  • 1/2 szklanki mleka krowiego (roślinne też może być),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka sezamu,
  • szczypta cynamonu,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka miodu (po 12m),
  • łyżeczka masła orzechowego.

W miseczce rozbełtaj jajko, dodaj mleko, szczyptę cynamonu, sezam i wymieszaj. Bułkę pokrój na kromki. Patelnię lekko rozgrzej, dodaj oliwę.  Kromki namocz z dwóch stron w płynie, tak by wchłonęły go jak gąbka, a następnie układaj na patelni. Obsmażaj z każdej strony często przewracając. Łącznie ok 4-5 minut, by jajko na pewno się ścięło. Pod koniec smażenia dodaj masło, poczekaj aż się roztopi i grzanki je wchłoną (Uważaj, by masło nie zaczęło się palić). Zdejmij tosty z patelni, odsącz na ręczniku papierowym i polej miodem i masłem orzechowym.

Podawaj z ciepłym „kakałkiem”:))) np. w krzywym kubeczku Doidy Cup, który teraz ma całkiem nowy designe!.

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep