3-4 porcje 12 miesięcy+

Maślane tosty francuskie z cynamonem i miodem

Maślane tosty francuskie z cynamonem i miodem to szybkie śniadanie, które na pewno zagości na stałe w Waszym menu.

Składniki:

  • 2 bułki (lub kilka kromek chleba/ bagietka),
  • 1/2 szklanki mleka krowiego (roślinne też może być),
  • 1 jajko,
  • szczypta cynamonu,
  • 1 łyżka masła,
  • łyżeczka miodu (po 12m).

 

W miseczce rozbełtaj jajko, dodaj mleko, szczyptę cynamonu i wymieszaj. Bułkę pokrój na kromki. Patelnię lekko rozgrzej, roztop na niej masło. Uważaj, by masło nie zaczęło się palić. Kromki namocz z dwóch stron w płynie, tak by wchłonęły go jak gąbka, a następnie układaj na patelni. Obsmażaj z każdej strony często przewracając. Łącznie ok 4-5 minut, by jajko na pewno się ścięło.

Przełóż na talerzyk i polej małą ilością miodu. Podawaj z ciepłym kakałkiem np. w krzywym kubeczku Doidy Cup.