3-4 porcje

Makaron z sosem ze szparagów to świetna opcja na szybki obiad, a taki w czasie upałów jest bezcenny. Sezon na szparagi trwa krótko, raptem 3 miesiące. Dlatego warto jeść je przy każdej okazji, bo nawet w takie zwykłej formie, po prostu ugotowane i podane z masłem, smakują wyśmienicie. Tym razem jednak proponujemy wersję z makaronem.

składniki:

  • 5 sztuk białych szparagów
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 pęczku szczypiorku
  • opcjonalnie 2 łyżki parmezanu

Szparagi umyj i obierz. Odetnij twarde końce. Gotuj  je w wodzie przez 15 minut. Pokrój na mniejsze kawałki.

W garnku rozpuść masło, dodaj do niego mąkę i zamieszaj, by powstała spójna masa. Zalej wszystko mlekiem i mieszaj do momentu, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Dodaj do niego ugotowane szparagi i zblenduj wszystko na gładki krem. Dopraw gałką, pieprzem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.

Ugotuj makaron al dente i odcedź. Przełóż go do sosu i wymieszaj, by oblepił dokładnie makaron. Dodaj parmezan i ponownie wymieszaj.

Danie podawaj posypane pokrojonym szczypiorkiem.

Twoje śniadania to rutyna?

Każdego dnia jecie to samo?

Chcesz, by śniadania Twojej rodziny były urozmaicone, wartościowe i smaczne?

Mamy dla Ciebie ebook z 30 przepisami, który zapewni Ci pomysły a cały miesiąc!

Kliknij TUTAJ i dowiedz się więcej.