To najszybszy sos do makaronu, który jednocześnie jest najsmaczniejszy i potrafi zrobić wrażenie:) Doskonały na szybki obiad w środku tygodnia.

Składniki:

  • około 10 pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 200 ml śmietanki 30%
  • opcjonalnie szczypior do posypania
  • opcjonalnie parmezan do posypania
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z limonki/cytryny

Wykonanie:

Ugotuj lubiony makaron. W tym czasie pieczarki umyj i pokrój na ćwiartki, paprykę w większą kostkę, a cebulę w piórka. Rozgrzej oliwę na dużej patelni, przełóż cebulę i paprykę i duś około 4 minut, dodaj pieczarki i całość zmieszaj a następnie duś około 2-3 minut. Zalej śmietanką, dodaj sok z limonki, pieprz, zamieszaj i gotuj całość jeszcze około minuty od zawrzenia sosu. Makaron odcedź prosto na patelnię i wymieszaj z sosem. Podawaj posypane parmezanem i szczypiorkiem.

Śmietankę możesz zastąpić mlekiem kokosowym. 

Niemowlakowi wymieszaj makaron z sosem jeszcze przed dodaniem śmietanki. Nie obawiaj się pieczarek w diecie niemowlaka. Są dozwolone w menu malucha przed rokiem.  

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep