Składniki:
pół szklanki ugotowanej ciecierzycy
mała cebulka dymka
ząbek czosnku
świeża natka pietruszki
pieprz
ulubiony makaron (u mnie dziś świderki pełnoziarniste)
szczypta słodkiej papryki w proszku lub pół papryki czerwonej surowej
oliwa z oliwek

Ugotowaną wg. przepisu na opakowaniu ciecierzycę miksujemy na gładko.
Makaron gotujemy w wodzie do miękkości.
Cebulkę siekamy na drobne i szklimy w garnku z odrobiną oliwy z oliwek. Po chwili dorzucamy kawałki czerwonej papryki, przepuszczony przez praskę czosnek, makaron i dalej mieszamy na małym ogniu. Po chwili dodajemy cieciorkę, szczyptę pieprzu i paprykę słodką jeśli nie wrzucaliśmy wcześniej surowej. Mieszamy chwilkę tak by makaron dobrze zmieszał się z „farszem” i posypujemy wszystko posiekaną pietruszką. Podajemy.
Dorośli mogą doprawić solą i posypać startym żółtym serem lub parmezanem.

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep