Składniki:
filet z łososia (ok. 400g);
szpinak w liściach świeży lub mrożony (ok. 300g);
1 cebula;
1, 5 szklanki mleka (może być roślinne)
1 kopiasta łyżka maki pszennej;
szczypta gałki muszkatołowej;
pieprz ziołowy;
pieprz czarny;
3 łyżki masła;
cytryna;
ulubiony makaron.

Filet myjemy, osuszamy, odcinamy skórę, obficie skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy pieprzem ziołowym i przekładamy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Piekarnin nastawiamy na 180’C z termoobiegiem.

Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Szpinak płuczemy i usuwamy twarde łodyżki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy cebulę i szklimy ją chwilę. Następnie dodajemy liście szpinaku i dusimy pod przykryciem, aż szpinak zmięknie (ok.3 min). UWAGA! Jeśli używasz mrożonego szpinaku, odwróć kolejność – najpierw chwilę podgrzej szpinak, a gdy zacznie się rozpadać dodaj cebulę i duś pod przykryciem do miękkości.
Sos:: w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąki, mieszamy rózgą, aż mąka zacznie się lekko smażyć. Stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy sos gałką muszkatołową i pieprzem do smaku, czekamy aż się zagotuje i zgęstnieje (nie zapominamy o mieszaniu). Dodajemy podduszony szpinak z cebulą, mieszamy całość i gotujemy sos na małym ogniu jeszcze przez moment.
Gotowym sosem polewamy płat łososia z wierzchu i wsuwamy do pieca na ok. 20 min.
Podajemy z makaronem. Sos można również posypać startym żółtym serem przed zapiekaniem:)
A tu nasza propozycja na łososia pod brokułowym beszamelem🙂

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep