Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

15 sierpnia 2014

Leczo

2 cukinie;3 pomidory;garść fasolki szparagowej1 papryka czerwona;2 ząbki czosnku;cebula;listki bazylii i oregano;koperek;szklanka bulionu (przepis tutaj). Przygotować warzywa: Cukinię i paprykę pokroić w drobne słupki, cebulę w piórka, fasolkę długą przepołowić, pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Cebulkę zeszkić lekko na oliwie. Wlać bulion (lub wodę) do dużego garnka, dodać fasolkę i gotować około 10...

2 cukinie;
3 pomidory;
garść fasolki szparagowej
1 papryka czerwona;
2 ząbki czosnku;
cebula;
listki bazylii i oregano;
koperek;
szklanka bulionu (przepis tutaj).

Przygotować warzywa: Cukinię i paprykę pokroić w drobne słupki, cebulę w piórka, fasolkę długą przepołowić, pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Cebulkę zeszkić lekko na oliwie. Wlać bulion (lub wodę) do dużego garnka, dodać fasolkę i gotować około 10 minut. Następnie dodać cukinię, paprykę, pomidory, cebulę i dusić je aż do miękkości. Z ich soku powstanie sos. W połowie duszenia dodać czosnek i zioła.
Warzywa pokroiłam w większe kawałki,żeby były łatwiej chwytne dla dziecka. Maluszki mogą jeść rączkami,a starsze widelcem.
Wersję dla rodziców doprawiłam solą i pieprzem. Można podać z wędzoną kiełbasą.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (19)

Anonymous

Dodano opinię: 23.10.2014

Rozumiem, że pomidory dodajemy z resztą warzyw? Bo tak właśnie zrobiłam:)
Pozdrowienia, Kasia

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.10.2014

Dokładnie tak, jak zrobiłaś:)

Anonymous

Dodano opinię: 27.10.2014

Wyszło pyszne, dzięki!
Kasia

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.10.2014

Cieszę się!Na zdrowie:)!

kobra

Dodano opinię: 25.10.2015

Mamy silną alergię na pomidory:( Problem prześladuje mnie na każdym kroku, bo pomidory są składnikiem wielu dań. zawsze ich używałam. Czy masz pomysł jak można je zastąpić? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.10.2015

Może papryką czerwoną?

Karolina

Dodano opinię: 04.12.2015

Wygląa pysznie 🙂 czy takie leczo mżna podać dziecku na początku rozszerzania diety?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.12.2015

Tak:)

Eliza

Dodano opinię: 06.04.2016

Ja zrobiłam dla nas leczo z warzywami i kurczakiem czy mogę podać 8 miesięcznej córce? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.04.2016

Tak

Monika

Dodano opinię: 16.03.2017

W związku z tym, że nie ma teraz u nas sezonu na pomidory, co lepiej użyć- pomidorów z puszki czy marketowych zagranicznych?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.03.2017

Z puszki. Czytaj sklad.

Kasia Jaśko

Dodano opinię: 26.07.2017

A w jaki sposó można z kurczakiem zrobić? Ugotować np wcześniej pierś osobno czy miałąbyś może inny pomysł?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.07.2017

tak osobno podsmażyć, i dodac pod koniec gotowania.

Agata

Dodano opinię: 09.08.2017

Czy 17mc dzieckie może jeść mięso smażone? Myślałam usmażyć fileta z kurczaka potem paprykę itd., może lepiej zrobić na parze mięso, i dodać. Czy paprykę obrać ze skórki? Moje dziecko jeszcze nie jadło papryki wcale. Smażonego też nie je, oprócz placuszków, ale one na suchej patelni.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.08.2017

Nasze jadly w tym wieku. Paprykę możesz obrać.

Ewelina

Dodano opinię: 14.08.2018

Własnie przygotowałam dla 9 miesięcznej córeczki, wygląda i smakuje super z tym że skórka od papryki się oddzieliła i trochę się martwię czy jej nie zaszkodzi 🙁 czy to możliwe? czy raczej dawać bez obaw?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.08.2018

Wszysyko kwestia tego, jak dziecko sobie już radzi. Decyzja nalezy do rodzica.

Paulina

Dodano opinię: 24.08.2021

Zrobiłam, ale dodałam jeszcze bataty i marchewkę w paskach. Wyszło przepysznie. Syn (8 miesięcy) pochłonął całą miseczkę – z kaszą kuskus. Wielkie dzięki za super przepis! ?

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek