3 porcje 9 miesięcy+

Leczo z ciecierzycą to bomba witamin. Z resztą… Leczo to zawsze mega zdrowa opcja na obiad, a gdy dodasz do tego jeszcze ciecierzycę – przekonasz się, jakie zyskasz walory smakowe.  

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1 papryka
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1, 2 ząbki czosnku;
  • 4 pomidory;
  • 2 gałązki bazylii
  • 1/2 szklanki bulionu/wody
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • olej rzepakowy

Pomidory sparz i obierz ze skórki. Jeśli aktualnie nie jest to sezon na pomidory-dodaj z puszki (1 puszka).
Uprzednio namoczoną przez co najmniej 12 godzin ciecierzycę ugotuj do miękkości. Odcedź.
Cebulę posiekaj i zeszklij na odrobinie oleju. Dodaj pokrojoną w kosteczkę paprykę i duś jeszcze około 3 minut. Do dużego garnka wsyp ciecierzycę, dodaj pokrojone w kostkę cukinię, pomidory, cebulę i paprykę. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekane listki bazylii, przyprawy i zalej bulionem/wodą. Całość duś pod przykryciem 25 minut, co jakiś czas mieszając. Smacznego!

Leczo z ciecierzycą możesz podać dziecku, jak tylko nauczy się radzić sobie z takim kształtem jaki ma ciecierzyca. Pamietaj, że nie następuje to na samym początku rozszerzania diety;)

Przepis otagowany jest jako 9+ ale to Ty musisz zdecydować, czy Twoje dziecko jest gotowe.

Dołącz do grupy zadowolonych rodzicôw i kup nasz profesjonalny Kurs BLW Online. Kliknij TUTAJ i zobacz, czego nauczysz się z naszego kursu.