Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

15 kwietnia 2014

„Kukurydziane naleśniki ze szpinakiem”

    1 szklanka mąki kukurydzianej; ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko; 1 szklanka mleka roślinnego; Około 100 g. szpinaku mrożonego; ¼ ząbka czosnku; Łyżeczka masła; Oliwa z oliwek; sok z cytryny; Opcjonalnie zioła.   Mąkę, jajko, łyżkę oliwy i mleko zmiksować. Dodać porwane zioła (niekoniecznie). Jeśli konsystencja ciasta jest za gęsta, dolać mleka lub...

 
 
1 szklanka mąki kukurydzianej;
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko;
1 szklanka mleka roślinnego;
Około 100 g. szpinaku mrożonego;
¼ ząbka czosnku;
Łyżeczka masła;
Oliwa z oliwek;
sok z cytryny;
Opcjonalnie zioła.
 
Mąkę, jajko, łyżkę oliwy i mleko zmiksować. Dodać porwane zioła (niekoniecznie). Jeśli konsystencja ciasta jest za gęsta, dolać mleka lub wody. Smażyć naleśniki na patelni bez tłuszczu.
Szpinak podgrzać na patelni, dodać wyciśnięty czosnek, kilka kropel soku z cytryny i łyżeczkę masła.
Smarować naleśniki szpinakiem i zawijać wedle upodobania.

 

Nadzienie dla rodziców można wzbogacić czosnkiem i tartym żółtym serem.

 

 

 

 

 
Gościnnie Kubuś:

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (7)

Asia

Dodano opinię: 16.05.2017

Witam,

Ile ma być dokładnie tej mąki ziemniaczanej ? Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.05.2017

1/4 szklanki

Bożena

Dodano opinię: 27.09.2017

Zazdroszczę widoku zajadających się dzieci…mojej rocznej ciężko wprowadzić coś nowego….:/

Magda

Dodano opinię: 10.07.2018

A można użyć krowiego mleka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.08.2018

Tak.

Em

Dodano opinię: 14.02.2021

Co można dać zamiast mleka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.03.2021

Napoje roślinne.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek