3 szklanki mąki pszennej (polecam pół na pół z pełnoziarnistą, ale mi się skończyła);
250 g. masła;
Pół szklanki mleka roślinnego;
Gruszka.

Mąkę z zimnym masłem wyrobić, dolać mleko i nadal wyrabiać. Podzielić ciasto na mniej więcej 3 części, każdą z nich rozwałkować na koła wielkości talerza obiadowego. Podzielić nożem okrąg na 8 trójkątów. Na szerszy koniec każdego trójkąta położyć malutki kawałek gruszki i zwijać lekko dociskając, by ciasto się skleiło. Dwa końce skleić i wywinąć w dół, by powstał rogalik. Posmarować rogaliki rozbełtanym jajkiem, można posypać wiórkami kokosowymi(jednak lubią się przypalać). Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pamiętajmy, że każdy piekarnik jest innym, więc już po 20 minutach obserwujmy rogaliki, czy się nie przypalają. 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep