4 porcje 7 miesięcy+

Zupa pomidorowa z ciecierzycą to doskonała okazja do wykorzystania pomidorów u schyłku ich sezonu. Posmakuje z pewnoscią niemowlakom już na początku rozszerzania diety. 

Składniki:

  • 1 cebula;
  • 1 ząbek czosnku;
  •   5 pomidorów bez skóry/ poza sezonem 1 puszka pomidorów bez skór
  • 1 łyżka oleju;
  • 2,5- 3 litry bulionu warzywnego z warzywami* lub pęczek włoszczyzny, a najlepiej rosół:)
  • pół szklanki ugotowanej ciecierzycy.

Nie masz pod ręką bulionu? Nic nie szkodzi. Do garnka wlej 2,5 litra wody, dodaj włoszczyznę (najpierw obierz) i gotuj do miękkości na małym ogniu z dodatkiem ziela angielskiego i 1 listka laurowego. Jeśli masz akurat rosół, to jeszcze lepiej, on także może być bazą pod zupę. Z bulionu lub rosołu potrzebne Ci będą ugotowane: 1 duża marchew, 1/4 główki dużego selera, 1 korzeń pietruszki.

Do dzieła:

W dużym, szerokim garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj drobno posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Chwilkę tylko podsmażaj, a następnie dodaj pomidory i wymieszaj. Dodaj ugotowane warzywa i zalej całość 2 litrami bulionu lub rosołu. Doprowadź do wrzenia, a następnie przelej do blendera kielichowego i zmiksuj na gładki krem. Jeśli nie masz dużego blendera, zmiksuj zwykłym, tylko zajmie to trochę więcej czasu. Do gotowej zupy dodaj ugotowane kuleczki ciecierzycy, wymieszaj i gotowe! Pyszna i na maxa sycąca zupa jest gotowa. Dorosłym i starszakom, możesz doprawić solą i pieprzem na talerzu. Jeśli Twoja zupa pomidorowa z ciecierzycą jest za gęsta, dolej trochę więcej bulionu. Maluszkom, które jeszcze nie władają łyżką, możesz podać zupę np. w Doidy Cup, a ciecierzycę wysypać na talerz.

Zupa pomidorowa z ciecierzycą to wartościowe danie już na początek rozszerzania diety.

Przygotuj się na rozszerzanie diety z nami. Kliknij TUTAJ, by wziąć udział w profesjonalnym kursie BLW online.